Friday, December 31, 2010

Happy New Year


Happy New Year. Time kasih bebanyak kat team bola negara yang kalahkan indon haritu.
Dapat kitorang bercuti harini. Tapi cik abang sayang tu keje harini.
Tah ape punya company tah. Oops..

Anyways, did my MGTT or OGTT last thursday.
(Modified Glucose Tolerance Test..yang satu lagi tu Oral)
tapi untuk kita kita ni sebut glucose test je dahla.
To Pais:- aah la, rasa cam air ribena.
Exactly cam Tropicana Twister yang Blackcurrant tu. Ala yang ni ha tu..

neither air kat atas ni nor air glukos kat klinik tu yang sedap.
tapi tropicana twister ni memang manis sangat. tak suka.
tapi ibu kata kat hkl dia bagi air gula semata. so, kudos to putrajaya
sebab bagi yang ada perisa (^_*)

as for the result, alhamdulillah normal.
fasting : 4.1 mmol/l
2hrs : 7.1 mmol/l

but then, they measured up my womb, it was more than my POA.
hmpph. haritu tak pegi check pun kat annur. sebab dah scan kat putrajaya.
baby ok - corresponding to my POA
tapi the size of the womb (perhaps?) yang jadi measurement tu besar.
am going to an nur for next ANC. boleh tanya banyak sikit.

tgk GP's note:
Repeat scan next TCA for baby growth
Repeat MGTT bla bla bla... (WHAT THE FISH? REPEAT LAGI??)

haish. takpela. for the sake of both of us.
(~_~)

Happy New YEAR.
(Ucapan yang tak bersemangat)


Monday, December 27, 2010

assalamu''alaikum sayang

*image:great landings*


twisting. turning. somersault.
sekarang ni dah boleh respon kalau papa dia borak.
kalau mama dengan papa dia borak-borak,
dia pun nak ikut sekali. dengan gerak-gerak dalam perut.
ape la yg dia main kat dalam tu.
nak-nak lagi kalau kitorang tengok bola.
epl ke aff suzuki ke mahupun tengok papa dia main bola.

nak ikut papa main bola ye sayang? rasa macam baru je jadi bini orang.
ni dah ada baby gerak gerak dalam perut. (huhu).
tak tau perasaan tu nak cakap camana.
dulu weekends dengan ibu, ayah, aiman, nina, aisyah kat rumah.
sekarang ada suami tersayang.
pasni ayah ngn ibu dah kena jaga cucu.
so aisyah, you''re not going to be spoiled again, biatch! haha.

cane rupa our beloved baby kan?
cuba la teka is 'it' with a hamburger or a sausage?
regardless, all of us are going to love him or her anyway - unconditional love.

sayang akan ikut ni ke....

atau jadi wanita jelita camni...

(jelita kewww? gaya gaya eric)

apapun. we love you, sweetheart. can't barely wait for another 4 months.
(cium cium)..
doakan saye ok kengkawan :)

Monday, December 20, 2010

My Cook Book : Talapia Hitam Goreng Bercili


Tak pernah pun post masakkan melayu. (ps: bukan nak poyo-poyo macam mat saleh yang tak makan belacan, tapi sebab nampak tak menarik bila aku masak).

Haritu pegi Giant dengan abang lepas balik keje. Lately sangat craving dengan ikan. Ikan. Ikan. Ikan. Tahla. Pastu abang jumpa ikan talapia hitam 2 ekor RM 0.99.
I was like "eww, ikan apa ni".
Just so you know - even my mom pun jarang masak ikan-ikan sungai. Sembilang ke keli ke.. blergh.

Tapi sebab abang dah beli, takkan nak suruh dia letak balik. Jadi I Google la resepi-resepi talapia. Balik I ubah ikut bahan-bahan yang ada dalam peti ais.

Bahan kisar
2 serai
Cili padi
Bawang putih
Bawang merah
Kunyit hidup
Halia yang banyak

Ikan tu goreng dengan kunyit+garam+halia+bawang. Orang ckp ikan ni bau, tu yang selagi ada aku tonyoh ngn halia.

Bile dah goreng ikan, angkat letak tepi. Tumis pulak bahan kisar. Pastu curah atas ikan tu balik.
Erm........faham tak? Tak faham? Merajuk (=_= )

Pastu ikan tu akan jadi camni:

Pastu goreng kangkung. Tapi kangkung tu tak dapat sambutan.
Merajuk lagi (T__T)


Friday, November 26, 2010

Manly Me

*Girly me*
.
.
.
.

*Manly-Santa me*

Still rocks, aite? hohoho! ( ^ __~ )

Big Breakfast



Selalu buat big breakfast sebab nak skip lunch.
So I don't have the trouble to serve my gastro twice.

*Atas* masa suami tersayang zangyo hari sabtu - tak suka makan sensorang kat rumah :(
Peanut butter+bread, carrot chops, fries, beans, sotong + orange juice


Ni pulak harini. Tengah selsema+batuk-batuk. Suka sangat :)
French toast with cheese, beans, greens, tomatoes, strawberries
+ enfamama chocolate flavour

Both of us were lovin' it (^_*)

Thursday, November 25, 2010

My Cook Book : Garlic Bread


Ok. Dah lama tak post cook book ni. (nampak sangat tak berasap dapur rumah aku)
eh, takla..berasap je, kalau tak, takkan abang dah seberat 80kg sekarang kan? kan?
abaaaang........*dengan suara manja, supaya dia tak marah mini dia post berat dia secara umum*

Off topic. ok. serius.

Garlic bread ni buat kalau macam dah petang, pastu ada orang asyik cakap lapaaaa je.
Nak rendam bihun lama. Goreng fries, cam tak berkhasiat je. Aku kan isteri mithali.

*please*

Roti lagi sedap guna french bread. Yg harga RM 1.99 kat Giant.
Yes.
Giant dah bukak kat rumah aku.
Tapi ni aku pakai roti Gardenia je.
Pastu bawang putih. Mentega. Aku guna unsalted butter. Tu je.
Kalau nak nampak cam TOP CHEF, tabur la oregano ngn basil powder .Cam kat bawah ni..

Kalau nak potong la hat tepi tu. Tapi tak payah la, membazir je buang makanan.
Then bakar! Pakai oven atau micro. Tapi I salai atas frying pan je. Senang.
Makan dengan creamy mushroom soup. Atau kalau ada sup sup berdekatan pun boleh.
Cicah pestu makan..nyum!



Senang kan? pakai jari pon bole..

Wednesday, November 24, 2010

Belly dancing


*My day off*
.Oh buruks pulak kaki tu.


My belly grows. As usual :)
(Sambil mengusap-ngusap perut)

But this time the feeling is beyond explanation.
I am now in my second trimester - how cool to say something like that? hehe.

Every single days is full of wonders. Gettin' curious in everything.
I asked. But I always do my own research. Just to fade the curiosity with logical explanations.

*Dia tetiba nak jadi Justine Bieber*

My husband has been supportive. As he always does.
Hopefully, he or she will inherit majority of his traits. *Merayu*

As if eating was not my favourite, alhamdulillah I don't have nausea - that much.
We went to India, I puked in front of one of the malls because I had my breakfast late.
And my husband was really worried. Or perhaps disgusted. Kan sayang? hehe. Lucky for him, that scene (seeing my puke) is rare.

Knew about this 3 months ago. Wouldn't want to say it out loud. Just love surprises :)
Are you surprised? Me too :))


Wednesday, November 10, 2010

Somewhere over the rainbow....

*Happy Feet. LOL*

Excitement. Thrill. Enthutiastic. Anxious.

Blend them all in, that's all I feel.

Almost 4 months, and we'll still be counting for the rest of 178 days..

Monday, October 25, 2010

Travelling and Love


Ouh, what's the best word could describe travelling?
Can't upload the pictures yet, I assume after I get back I'll upload them all.

Way from home is the best thing sometimes. Need a break from almost everything.
The best of all this trip is - i have my husband with me. a husband i share my life with.
And I could see how patience he is in every sort of things, and I know I'm a lucky person.

You can pretend to be something that you're not.
But when you're married, your true colours will reveal.
They say that the first 3 months of marriage were the bestest months.
True. Perhaps - if you're the pretending type.
But I enjoy every moments of my married life, and to living this life with the right guy is a bonus.

No one knows whether you're marrying the right person. but we hold on to our dear lives that he/she would always be there for you. You may think that you're good or pretty enough, but if he's a cheater or a liar - there would always be another woman better and prettier than you.
That happens on vice versa basis.

Another week would be our 5 months anniversary. Though I know he's not good with words, but everything about him is something that can't be describe by words - only I thank Allah for my prayers had been answered, that He granted him for being my half.


And I can assure him that I will be with him, through thick and thin. He will not be alone this time. He has me, now. We'll face everything together. I will be standing by him for all my life.

Friday, October 8, 2010

anak jiran yang comel

*anak jiran yang akan jadi bahan kajian subjek harini
katil buruk itu aisyah yang punya*

sebelum ni rumah sebelah kitorang kosong. tiba-tiba (ok, guna ayat tiba-tiba pulak, skema gile) ada sorang nyonya muda datang dengan laki dia yang cam omputih.

pastu diorang pun jadi la jiran kami. anak dia cooooooomel sangat. sairah nama dia.
dah nak dekat setahun dah kami berjiran. suka sangat ngn sairah. dulu dia malu-malu nak datang rumah. sekarang, pantang ibu dia lepa je gate, mesti dia masuk rumah kitorang.
sabtu ahad memang pintu rumah kitorang terbukak je.
dia pepandai je naik tangga, pastu masuk bilik i.

tapi sebab dia comel, suka main ngn dia. she's soo adorable. mungkin sebab dia tak tau nak panggil my mom ape, so dia panggil "ibu" my daddy pulak dia panggil "ayah"..

*muka kengkonon comel makan jagung sepah-sepah*


sairah boleh cakap 4 bahasa..english, mandarin, cantonese ngn malay - walaupun pelat.
tapi nakal kemain. lompat-lompat kat katil i. lari-lari. kacau ibu masak.
tapi ibu pun cair, sebab dia panggil ibu, ibu.. hehe

nak dijadikan cerita, haritu dia suruh i lukiskan gambar gajah - i memang suka melukis,kan. tapi haritu macam malas nak lukis, sebab tengah surf internet.

akak yang baik : sairah nak lukis apa?
sairah : awak lukiskan saye elephant..
akak yang baik: emm tatau la pulak
sairah : (buat muka cute)
akak yang baik : ok-ok. here is your elephant.
sairah : saye nak dia dengan mama dia..
akak yang baik: .........

ni dia hasil lukisan akak..hahahaha lawak la..cane la sairah tu boleh suka i lukis gambar...hahaha
lawak tak? please la cakap lawak. ok. diam. tak lawak sangat eh? fine. nak tido..



ps: entri harini saje guna bahasa melayu pasar, kasi google translate pening kalau
ditukar ke english

Friday, October 1, 2010

Don't drink and drive ;P


Was packed with protein yesterday. Went out for a go-out night with beloved sayang.
Craving for chicken rice and the yummy tofu. Thank you sayang.
Went back home, both slept early. Sebab kenyang sangat.
Woke up at 2am, hungrily. Ignored the hunger, sleep was been prioritized.

Happy mood for friday. Sayang bought mee hoon for breakfast.
Made a bento for me. Grape bento. Love it!



Oh, lupa pulak. My husband has this strange behaviour. But I don't think it'll bring any harm, but I think it's funny.

We don't really have time to have a proper breakfast, since we are always on the run.
He loves drinks. He will open up a sachet of hot choc with cereal in it, pour a hot water in a cup, and......bussshh walk and drive. Here's my darling:

* Love you, sweetheart of mine *

Tuesday, September 28, 2010

Nina. 18th Top Students in IMU.

Ok. Like hyper gile title di atas. So long and so for, am proud of her.
Of all my siblings too.

Herewith, the cutlets of our conversation. My lil brother Aiman is on his examination, that cut the curiosity of why he does not log in so often this week.

Nina : aku no 18 among IMU studentttsss!!!alhamdulillah syukur nikmat malaysia maju rakyat selamat!!!!n i can select uni in UK for my first choice.heheh. Aisyah sile berbangge now,do u smell d victory now.hope for nottingham!!!!amin.doakan!!!!


Nina : nak cite gak.and ak amek 3 uni je from UK,others amek NZ.hhehehe

Aina : nottingham u go! congrats..cepat pegi, aku nak datang jenjalan~

Aisyah: waaaaaaahhh!!!!congrtaz!!!!ak dpt kesan ur gleteus maximus going to be bigger!!!much2 bigger!!hahaha!msti ko rase berlagak xhengat punye la!huu~
keep it up!i know u cn do it!tahniah!!bolela blnje ak pasni!hoyeah2!!

Nina : tatau lagi la dpt ke x.nti ak upload list universities yg ak pilih.hehe.tp jgn bg org laen bace plak.maluuuuu i.


Aisyah : ceh.poyo je ko malu!pdhl da dok berlagak bagai!hahaha.im proud of u!tgk a ade status ak ak tulis name ko!wakkaka

Nina : dh HYPERTROPHY!!!!!!tapi ade org agy yg terror.hehe.tapi rank tuh cam bengong skit.mayb jpa sucks kot.ad budak 2 dulu pena resit but top 20 n ad org 2 result die( ak rs result ak agy terror sikit dr die) tapi die ats ak.mayb die dlm committee kot.cis.anyway, Alhamdulillah!


Aisyah : weyh!bsyukur je la ngoks!!gilee xbsyukur ko.!ish3..haha


Nina : eh,xpayah announce name ak kat fb ko.
make sure everytime ko semayang ko doakan ak dpt nottingham.heheeh

Aisyah : ak da announce da pon.haha.kasi besaa u punye hidung!



Am going to have both sisters as my gynaes..sila cepat sikit ye Dr. Nina dan Dr. Aisyah. En. Aiman's graduation day is coming..


Friday, September 24, 2010

Scary Dreams, Please Go Away

Perfect. I woke up precisely at 4am every-single day. Everyday.
In my condition right now, it started to worry me. I need to rest. To get a good sleep.

Having the same bad dreams every time I sleep, scares me.
Looking at my husband sleeping, it'll brake my heart if I have to wake him up,
just to make him worries more. I'll wake up and do some prayers.

Only to Him that I ask guidance and favors, ask He knows what I do not know.

As long as the thought bothers me, I shall be brave. This is just a test.
It wants me to tremble apart. I have my husband next to me, everytime I need him.

I shall be brave. Like I always do.

O Allah, I seek forgiveness for every sin, I committed, about which, of course, You know inside and out, from the beginning to the end of my life, whether committed deliberately or intentionally, few or many, abstruse or manifest, old or new, secretly carried out or openly done; and for whatever wrong I have done I turn repentant unto You and beseech You to bless Muhammad and the children of Muhammad and forgive all my unjust acts I did to wrong the people (because they have rights which I have to recognize and fulfill) but You have full authority to forgive those wrongdoings whenever and howsoever You wish, O the most merciful.

Wednesday, September 8, 2010

Puasa and Raya



Ouh. It's been a while since I last wrote. or post..

It's not that I've been busy. But you know, married life. I spent less time hanging around with pc, and more time with hubby and family - definitely *giggles*

Forgot to post Ramadhan wishes, but I shall not forget the raya wishes!

Well, this is the first year of Ramadhan which I go tru as a wife - bini orang tu beb.
Waking up at 4 am in the morning to cook for sahur. Balik dari ofis, masak untuk berbuka. Tapi lately beli je lauk, sebab takut sampai lambat. He's fine with beli lauk, but I don't really dig it.
Tak sedap la beli, tak puas makan.

And this Ramadhan is a blessing. I received a good news. A very good news. But I shall reveal it later :) *praying hard*

Plus, this Syawal, although we are going to have an addition to our family members (that will be my husband in the count), still, my youngest sister Aisyah won't be there during Syawal.

Yet, we are going to visit her later on. So don't worry syah. Like I said, we are going to bring tonnes of homemade cookings, enough to feed your big a**, I meant stomach~! LOL!!!

Wish you're here. Mesti ibu asyik sebut-sebut nama kau (benci aku).
Study hard, pray hard. All the doas from us.
The starting does not matter, the matter is going to be the finishing.
Despite the hard life there, remember that by the end of the day you are going to be a surgeon. (buek)..

Thus,

Selamat Hari Raya Aidilfitri
From Me, my husband and our families. Maaf Zahir & Batin.


We are going to Malacca for the 1st and 2nd raya - and will be at my husband's the rest of the days. On Tuesday, I'll be at Nilai!

To Arina, Faiz, Aqilah and others who got married this year : Selamat beraya korang~ hehehe


Saturday, August 14, 2010

Cook Book : Tiramisu


Ok. Ni resepi yang dah lepas. Masa Aisyah ada kat Malaysia lagi. Saja menggemukkan dia.

I certainly loooove tiramisu. Cuma kadang-kadang kalau makan kat hotel, takut dia guna rum, tak halal - masuk pulak dalam darah daging I ni, nyah~ tak baik-tak baik.
Tak kisah la, kalau orang lain tak kisah. Tapi I kisah.

Then, buat sendiri lagi best. Boleh tambah-tambah, and the best thing is, semua orang boleh makan sama-sama (-_^)v.

Ok. gediks.

Tiramisu yang I buat, versi senang. Rasa dia mungkin lain, tapi u can change it.
Depending on your taste buds. Cooking is for everyone.
For you to decide on what you like best.

What you might need:


Savoiardi or Chocolate cake or swiss roll
- potong nipis-nipis, rendam dengan espresso

Mascarpone cheese (cari tak jumpa, so I guna cream cheese)

Whipping cream - 1 kotak kecik

Icing sugar

Chocolate powder


Methods:

(A) Mix cream cheese, whipping cream and icing sugar


In the other bowl, pour espresso onto the cake


Layer with the mixture (A)
Cake again
And mixture(A)
On the final layer, sprinkle some cocoa powder.
Serve chill.

Tapi kalau suka, boleh letak buah macam strawberry or peaches
Tapi I guna milo punya chunk, seperti di atas ni. Love it!


I served my tiramisu with sparkling grape. Supaya tak muak!
Yummy~

Renung-renungkan dan selamat mencuba

Suami, sila makan cheese banyak-banyak, supaya sayang lebih gemuk (^__^)


Thursday, August 12, 2010

Telur Ikan


Semalam balik jem gile !)#)*$&)@*&(!&$ dari putrajaya-bangi.
I punya la dah bersedia nak balik on time. Hari biasa tak balik waktu hari masih cerah.

Kuar je dari parking dah jem. Dari hospital serdang tu je dah tak bergerak.

Dah plan nak masak sambal sotong, sayur bayam, ikan kembung goreng ngan air asam.

Ambik b sampai rumah pkul 7. Kitorang berbuka KFC je la semalam. Tak sempat.

Pas berbuka baru masak untuk sahur.

Masa sahur tadi, goreng ikan kembung dengan ada telur dia.
Punya lama simpan telur ikan tu, sebab sayang nak makan.
Goreng pun dengan berhati-hati takut pecah.
Pastu angkat telur ikan tu. Pegi mandi.
Suami yang baik hati tolong sambung gorengan ikan tersebut.

Bila nak mula makan, mengais-ngais cari telur ikan.
Dengan keadaan yang panik, tengok kat nasi suami.
Takde.
Shoot
Tanya suami. Mana telur ikan yang I goreng tadi?
Dia jawab. La, tu telur ikan ke? I ingat kulit ikan, I dah buang.

Aku.
Sedih.
Kempunan telur ikan kembung..

Batu belah, batu bertangkup, telan lah aku (T__T)
wuuuu wuu wuu~

Sedihnyee~~

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan


Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak~

My first year fasting with my husband. 1st day starts tomorrow.

To Aisyah : selamat menjalani ibadah puasa jauuuh di perantauan. Hantar lah salam perantauan kat utusan, jangan lupe sebut nama I ye nyah.. hehe. Miss you sayang.

Ok. It's getting late.
Balik rumah my parents, so that we could enjoy eating sahur together.

Gambar lama baru nak upload.
Credits : A. Wazir Co.
comelkan? *bunga sekadar hiasan*

Friday, August 6, 2010

All The Best, sayang!



To my beloved sister, Aisyah.

She left to further her studies. Be brave sayang, remember that we will be waiting for you here. Your family will always be with you.

Ibu and ayah's prayers will guide you and enlighten your sorrows.
It's hard for you to leave us here, it's even harder for us to let you go.

But again, be brave my dear.
Study hard. Remember Allah. You will be blessed with our prayers.

We love you, Aisyah. And we really can't wait to say this to you in 5 years to come:

Welcome Home, Dr. Nur Aisyah Zulkeplee!

until then, keep the spirit up!


We will come visit.

WE ARE PROUD OF YOU!


With all of our loves,

Ibu+Ayah
Your eldest sister + Your brother-in-law
Your only brother
Your Doctor-will-be sister

Monday, August 2, 2010

Vain

Aah.. mondays.
Whoever loves Monday? Going to work. Seeing pile of files on your desk.
Nothing can cheer me up, even after I'd decorated some flowers on my desk.
(pink flowers)

And what the heck with this slow broadband? and this new post.

Not feeling well today. Feeling weird.
The husband pick me up, and said 'I dapat RM 100. Nak makan ape? Jom, I belanja'
That had cheered me up - though the fact that we'll be using his money, ALL the TIME.

Keen of going to my parents' house tomorrow.
Farewell call to my sis on Wednesday.

I seriously need a vacation or something.
Just to booze the emotions up.

Thank God I have this husband of mine (besides my lovely family)
Why does he loves me so much?

*Yeah, this is the husband*

I don't care.
I love him. So much. I don't want to live another life, without him.

Ok. this is soapy. Stop it.

Laters folks.
Goodnite.
Hopefully, your day was better.
Regardless of who you are.

Bye.

Saturday, July 31, 2010

Another Saturday

bangun awal pagi sebab suami tersayang ada match futsal. sebab futsal tu ialah match, and considering the fact that i have to sit for hours dalam court tu, i decided to stay at home. and hoping that my husband kalah je dalam early match, supaya dia cepat-cepat pulang dalam dakapan adinda.


ok. over.

*hm, something smell really nice. ayah's cooking*

interrupted

deciding to walk off bed, or stay put.

tapi lapar

ok. saya nak bangun. makan.

ayah saya, walapun anak perempuan 3 orang, tapi semua bangun lambat.
ibu I keje pulak pagi ni, sebab tu kot ayah I masak.

ok. nak makan.

sia-sia je kan, korangs baca entry ni.

hehe..


Have a great weekend, people!

Sunday, July 25, 2010

Meat Lasagna

*Imej diambil dari pakcik Google*


I was craving for meat lasagna. Asyik makan kat luar muak. Jadi kena la buat sendiri. Since the whole family is at home, and I've receive my increment for this year (yeeeaaaa!!). Thus, nak buat something special for the family of mine.

Meat Lasagna.

Lasagna ni layers of meat sauce, white creamy sauce and abundance of cheese.

Meat sauce

Minced beef
Diced carrot
Diced onions
Diced garlic
Thyme
Oregano
Tomato paste
Salt and pepper
Extra virgin olive oil




White Sauce

Unsalted butter
Flour
Heat
Pour full cream milk
Cheddar and mozzarella cheese


Layering

Lapis-lapiskan je meat and white sauce tu.
Until the final layer, where you put all the cheese on top of it.
Habiskan je semua left over cheese dalam peti ais kau tu nyah.


Sprinkle with extra virgin olive oil



Bake in the oven, from 15~20min.
Poke with fork, nak tau dia masak ke tak.
Kalau dia ikut garfu tersebut, maka belumlah dia masak..

Nyanyi-nyanyi..
lalalalala..
Kacau suami main football manager

Poof!

Garnish with English parsley
Tapi sebab saya dah tak sabar nak makan, tak sempat ambik gambar bagai.
Tak sempat la nak ambik gambar cantik-cantik macam gambar di atas.
Hoi budak-budak, mari makan.
(panggilan untuk adik-adikku)

Enjoy!

Saturday, July 24, 2010

Strawberry and Peach Triffle


Dulu masa tengah study, maleees amat nak masak. Apatah lagi kalau masak je, mesti emak saya akan tegur. Ini salah, itu salah. Jadi saya buat decision, fine. I am not going to cook anymore.

Tapi tak lama, kalau lapar, dan takde orang kat rumah, takkan saya nak mati kelaparan. Kena la masak jugak. (Hoi, masak maggi pun kira masak la jugak)

Sekarang, dah kawen.
Kawen pulak dengan jejaka yang kuat makan.
Semua jenis binatang halal dia makan.I
Maklang masak rendang landak haritu pun, dia makan.

Euww.
Ok. Binatang halal.

Jadi, saya sekarang rajin sangat memasak.
Will update more recipes.
For an instant, I made Stawberry and Peach Triffle today.
Nani was the teacher.
I fail at gelos. Not a fan, really.
Thus, I use whipped cream.
If you're on a diet, skip it.

If you're not in the group mentioned above, please continue reading.

1 can of peach
Fresh strawberry

Creme custard:
1 can of IDEAL evaporated milk
1 can of water
1 spoonful sugar
1 spoonful peach syrup

The result:


Happy trying and do tell the result :)

Saya Menang!

Masa sekolah rendah dulu, masa hari kecemerlangan sekolah adalah yang paling best. Saya tak ingat berapa kali pernah naik pentas ambik hadiah. Tapi yang paling saya ingat ialah masa saya darjah 2, tahun 1998 saya dapat nombor 1 penggal pertama dan nombor 1 penggal kedua.
Hebat kan?

Itu lah yang pertama dan terakhir
Saya dapat nombor 1 kedua-dua penggal..bleghh

Masa grad dulu saya ingat saya naik pentas ambik scroll.

*Comel kan? bini sape lah ni (sila buat-buat taktau)*

My parents was so proud of me. Best tau.
Saya graduan Universiti Malaya tahun 2007.
Walaupun orang lain bangga belajar kat Universiti luar negara,
tapi saya bangga dengan UM, sebab dia pernah jadi antara 100 universiti terbaik dunia.

Then, tak lama lepas tu saya naik pentas lagi.
Kali ni merupakan titik tolak permulaan karier saya.
Menerima surat tawaran sebagai Pegawai Tadbir & Diplomatik.
My parents was too, proud of that (^_^)

Lagi, yang terbaru...
...

Saya naik pentas lagi.
Saya menang acara bowling berkumpulan
3rd Place, ok!

Kejohanan Boling Tertutup 2010

Hehehehe


*saya terkembang-kembang disimbahi cahaya. Betukar jadi Gaban! Heeeeeeppp*

Tuesday, July 20, 2010

Wedding Gifts!


Walaupun dah almost 2 months kawen, I nak ambik peluang ni nak ucapkan terima kasih kepada semua yang hadiahkan presents for my wedding!

Thank you so much!

Saya janji saya akan gunakan sebaik-baiknya hadiah-hadiah yang kalian berikan.
(Yes, it does include you - Khairiyah Ghani + Husband)

The other day, akak operator kat bawah call I and bagitau ada parcel for me.
I was like, eh husband aku buat surprise ke? (perasan)

Bila tengok-tengok ada kotak besar ni


It was from my long lost school mate - Leny Cahyati (aku eja nama ko betulkan)

Lepas puas berteka teki, dan betting-betting ngan diri sendiri,
saya pun buka kotak ini.

dalamnya ada...

dan satu wallet lelaki yang I tak sempat ambik gambar lagi, for my husband.

I LOVE IT!

So to Leny, thank you so much.
Doakan kebahagiaan kami, di dunia dan akhirat.

Hang cepat-cepat kawen naa!

Tuesday, July 13, 2010

Tudung dan Breakfast

Tudung.
Harini pakai tudung yang disukai suami. Pasni I rasa nak bukak bisnes tudung la pulak. Hmm. Ok jugak kan?

*Tudung yang disebut-sebut tadi*

Breakfast.
Me and Hazel went for this AKPK's course. Best jugak. Sebab derang ajar cara nak simpan duit dengan berhemah. Well, I am not good at it, obviously. Tapi ceramah tu berkesan jugak untuk I.

*Hazel (bukan nama sebenar) sedang mengaplikasikan AKPK - walaupun bertahan ketika breakfast sahaja. Sebab waktu rehat kami makan sup tulang dan pudding mango*


Macam semalam:

1. Pagi : nasi lemak + horlick RM 2.50 (tapi suami tercinta bayar)
2. Tengah hari : Coco crunch + susu = last week punya coco crunch, susu RM 2.60
3. Petang - lapar lagi : cucur udang RM 0.60
4. Dinner kat KL Tower = free

Total expenditure = RM 5.70
Minus husband's expenditure = RM 3.20

Hmm tapi on last weekend
Makan kat OU = RM 57.00
Makan kat IKEA = RM 46.00
Beli Blouse = RM 39.90
Beli kasut = RM 65.00

Total expenditure = RM 207.90

......Ermmm.......
ok. bye.


Monday, July 12, 2010

*Girls - How to apply gel eyeliner*

Dulu, masa habis belajar kalau jalan-jalan macam terkagum(?) I bile tengok
orang punya mata cantik je letak eyeliner. Bile cuba sendiri, jadi comot tak tentu pasal.

Tapi sekarang tidak lagi (^_^)V

Ok. tiba-tiba.


Ok. Harini saya nak tunjukkan cara yang senang untuk masak ayam kicap..eh cara pakai eyeliner - gel. Basically, I tak suka pensil sebab comot. Kalau peluh nanti jadi macam panda beranak 2. I pun tak suka eyeliner yang cecair sebab sebab yang sama. Comot. Untuk orang yang baru nak belajar guna eyeliner, guna yang gel is highly recommended :)

Ok. stop membebel sya.
Serius. *sambil kening sangat bertukar rapat*

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:


Mula-mula kene pastikan muka tak berminyak. Sapu la bedak atau concealer.
Sekeliling mata tu perlu diberi perhatian. Kalau tak nanti nampak cam panda.
Panda jugak yang kena (=_+)

Pastu dengan guna Benefit - pallet tu, sapukan warna brown kat kening tu.
Emm, basically ikut kesesuaian warna kulit.


Next, dengan ambik sikit gel eyeliner hitam tu, mulakan sapuan dari
bahagian tengah bingkai mata. Faham tak? Tak faham tengok bawah.
Sapu halus-halus je. Tak payah over. Nanti jadi Lady Gaga pulak.


Dari tengah bingkai mata sampai hujung. Cuba pegang berus tu dengan still.
Sampai kat hujung mata tu cuba buat line ke atas, sedikit. Kalau tak boleh takpe.
Pastu apply mascara.

Seterusnya buat kat mata sebelah lagi.
Kalau pakai eyeliner hitam dan pekat, make up untuk lips and blusher perlulah neutral.
Supaya tak nampak cam panda.
ok. panda lagi (o_O)V

Kalau salah, padam guna tisu + make up remover
I guna baby oil untuk hilangkan make up.
Tapi, kalau muka banyak jerawat, atau parut jerawat, atau jerawat batu,
make sure di conceal dulu jerawat-jerawat tersebut.
Ok?

Hasilnya :

Sunday, July 11, 2010

Pertunangan Akem

*Akem + Tunang = Tersipu-sipu plak kau ye kim?*


This is one big guilt for me.
I tak dapat nama penuh tunang Akem.
You can't imagine how sorry I am.
Soooorry Kim + Tunang (=_=")


*Isn't she cute?*


Suami tersayang pegi main bola petang ni.
But we did went for a shopping spree with my sisters earlier.
Since Aisyah is leaving (click here).

Anyways. Ni bukan cerita pasal shopping ataupun Aisyah gemoks (sorry syah).
Kalau buat karangan kat sekolah dulu suka melalut lalut camni.
Nasib baik SPM dapat A1 untuk BM (+_+")
Hoi, sila berhenti melalut.

Baiklah.

Mula-mula kenal Akim sebab kenal Nani.
Kenal Nani maka kenal Arina.
Kenal Akim, kenal la Eri.
Kenal Akim, Nani, Eri maka kenal la Mirul, tunang Nani.
Kenal Akim, Nani, Eri, Mirul kenal jugak Syamel.
Kenal Akim, Nani, Eri, Mirul, Syamel maka kenal Faris yang dicintai.
Faham tak? Ok biar I lukis, baru korang faham..

Ha, lebih faham kan?

Ok. I sambung.
Cerita sebenar yang I nak cerita ni sebenarnya nak bagitau yang semalam
Akem dah selamat melangsungkan majlis pertunangan dengan errr,
tunang dia yang I lupa nak tanya nama penuh dia.................
*sambil tapak tangan berpeluh-peluh akibat takut*

Faham tak? ke nak I lukis lagi?
.......



So me and my husband nak wish,
SELAMAT BERTUNANG
to
AKEM + TUNANG
Gambar di atas adalah hadiah yang I bagi nak ganti isu nama tunang Akem tu.
Selamat menjalani dugaan masa bertunang dengan tabah dan sabar.
You are meant for each other.
Kudos!