Saturday, August 14, 2010

Cook Book : Tiramisu


Ok. Ni resepi yang dah lepas. Masa Aisyah ada kat Malaysia lagi. Saja menggemukkan dia.

I certainly loooove tiramisu. Cuma kadang-kadang kalau makan kat hotel, takut dia guna rum, tak halal - masuk pulak dalam darah daging I ni, nyah~ tak baik-tak baik.
Tak kisah la, kalau orang lain tak kisah. Tapi I kisah.

Then, buat sendiri lagi best. Boleh tambah-tambah, and the best thing is, semua orang boleh makan sama-sama (-_^)v.

Ok. gediks.

Tiramisu yang I buat, versi senang. Rasa dia mungkin lain, tapi u can change it.
Depending on your taste buds. Cooking is for everyone.
For you to decide on what you like best.

What you might need:


Savoiardi or Chocolate cake or swiss roll
- potong nipis-nipis, rendam dengan espresso

Mascarpone cheese (cari tak jumpa, so I guna cream cheese)

Whipping cream - 1 kotak kecik

Icing sugar

Chocolate powder


Methods:

(A) Mix cream cheese, whipping cream and icing sugar


In the other bowl, pour espresso onto the cake


Layer with the mixture (A)
Cake again
And mixture(A)
On the final layer, sprinkle some cocoa powder.
Serve chill.

Tapi kalau suka, boleh letak buah macam strawberry or peaches
Tapi I guna milo punya chunk, seperti di atas ni. Love it!


I served my tiramisu with sparkling grape. Supaya tak muak!
Yummy~

Renung-renungkan dan selamat mencuba

Suami, sila makan cheese banyak-banyak, supaya sayang lebih gemuk (^__^)


Thursday, August 12, 2010

Telur Ikan


Semalam balik jem gile !)#)*$&)@*&(!&$ dari putrajaya-bangi.
I punya la dah bersedia nak balik on time. Hari biasa tak balik waktu hari masih cerah.

Kuar je dari parking dah jem. Dari hospital serdang tu je dah tak bergerak.

Dah plan nak masak sambal sotong, sayur bayam, ikan kembung goreng ngan air asam.

Ambik b sampai rumah pkul 7. Kitorang berbuka KFC je la semalam. Tak sempat.

Pas berbuka baru masak untuk sahur.

Masa sahur tadi, goreng ikan kembung dengan ada telur dia.
Punya lama simpan telur ikan tu, sebab sayang nak makan.
Goreng pun dengan berhati-hati takut pecah.
Pastu angkat telur ikan tu. Pegi mandi.
Suami yang baik hati tolong sambung gorengan ikan tersebut.

Bila nak mula makan, mengais-ngais cari telur ikan.
Dengan keadaan yang panik, tengok kat nasi suami.
Takde.
Shoot
Tanya suami. Mana telur ikan yang I goreng tadi?
Dia jawab. La, tu telur ikan ke? I ingat kulit ikan, I dah buang.

Aku.
Sedih.
Kempunan telur ikan kembung..

Batu belah, batu bertangkup, telan lah aku (T__T)
wuuuu wuu wuu~

Sedihnyee~~

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan


Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak~

My first year fasting with my husband. 1st day starts tomorrow.

To Aisyah : selamat menjalani ibadah puasa jauuuh di perantauan. Hantar lah salam perantauan kat utusan, jangan lupe sebut nama I ye nyah.. hehe. Miss you sayang.

Ok. It's getting late.
Balik rumah my parents, so that we could enjoy eating sahur together.

Gambar lama baru nak upload.
Credits : A. Wazir Co.
comelkan? *bunga sekadar hiasan*

Friday, August 6, 2010

All The Best, sayang!



To my beloved sister, Aisyah.

She left to further her studies. Be brave sayang, remember that we will be waiting for you here. Your family will always be with you.

Ibu and ayah's prayers will guide you and enlighten your sorrows.
It's hard for you to leave us here, it's even harder for us to let you go.

But again, be brave my dear.
Study hard. Remember Allah. You will be blessed with our prayers.

We love you, Aisyah. And we really can't wait to say this to you in 5 years to come:

Welcome Home, Dr. Nur Aisyah Zulkeplee!

until then, keep the spirit up!


We will come visit.

WE ARE PROUD OF YOU!


With all of our loves,

Ibu+Ayah
Your eldest sister + Your brother-in-law
Your only brother
Your Doctor-will-be sister

Monday, August 2, 2010

Vain

Aah.. mondays.
Whoever loves Monday? Going to work. Seeing pile of files on your desk.
Nothing can cheer me up, even after I'd decorated some flowers on my desk.
(pink flowers)

And what the heck with this slow broadband? and this new post.

Not feeling well today. Feeling weird.
The husband pick me up, and said 'I dapat RM 100. Nak makan ape? Jom, I belanja'
That had cheered me up - though the fact that we'll be using his money, ALL the TIME.

Keen of going to my parents' house tomorrow.
Farewell call to my sis on Wednesday.

I seriously need a vacation or something.
Just to booze the emotions up.

Thank God I have this husband of mine (besides my lovely family)
Why does he loves me so much?

*Yeah, this is the husband*

I don't care.
I love him. So much. I don't want to live another life, without him.

Ok. this is soapy. Stop it.

Laters folks.
Goodnite.
Hopefully, your day was better.
Regardless of who you are.

Bye.