Saturday, August 14, 2010

Cook Book : Tiramisu


Ok. Ni resepi yang dah lepas. Masa Aisyah ada kat Malaysia lagi. Saja menggemukkan dia.

I certainly loooove tiramisu. Cuma kadang-kadang kalau makan kat hotel, takut dia guna rum, tak halal - masuk pulak dalam darah daging I ni, nyah~ tak baik-tak baik.
Tak kisah la, kalau orang lain tak kisah. Tapi I kisah.

Then, buat sendiri lagi best. Boleh tambah-tambah, and the best thing is, semua orang boleh makan sama-sama (-_^)v.

Ok. gediks.

Tiramisu yang I buat, versi senang. Rasa dia mungkin lain, tapi u can change it.
Depending on your taste buds. Cooking is for everyone.
For you to decide on what you like best.

What you might need:


Savoiardi or Chocolate cake or swiss roll
- potong nipis-nipis, rendam dengan espresso

Mascarpone cheese (cari tak jumpa, so I guna cream cheese)

Whipping cream - 1 kotak kecik

Icing sugar

Chocolate powder


Methods:

(A) Mix cream cheese, whipping cream and icing sugar


In the other bowl, pour espresso onto the cake


Layer with the mixture (A)
Cake again
And mixture(A)
On the final layer, sprinkle some cocoa powder.
Serve chill.

Tapi kalau suka, boleh letak buah macam strawberry or peaches
Tapi I guna milo punya chunk, seperti di atas ni. Love it!


I served my tiramisu with sparkling grape. Supaya tak muak!
Yummy~

Renung-renungkan dan selamat mencuba

Suami, sila makan cheese banyak-banyak, supaya sayang lebih gemuk (^__^)


6 comments:

  1. step A guna mixer ker..??
    nk serve nanti potong cm ne..?? or maen ceduk jek..??

    ReplyDelete
  2. aku tak guna mixer - kalau ko maksudkan yang mesin tu

    aku kacau ngn sudu+garfu je.
    kalau pakai kek ni, dia jadi lembut, nak serve - family aku ceduk ngn sudu je, tapi kalau nak potong pun ok je.

    better ko gune savoiardi - ada jual JJ.

    ReplyDelete
  3. eh, awat hang kat klang?

    nanti dah siap habaq mai na!

    ReplyDelete
  4. bole buat buku resepi nieh... aku x besa buat cake nieh.. bole la try pasni..

    ReplyDelete
  5. nad..resepi sesenang bole la aku buat nad. lgpun yg ni takyah masak-masak..cubalah..hehe

    ReplyDelete