Monday, December 20, 2010

My Cook Book : Talapia Hitam Goreng Bercili


Tak pernah pun post masakkan melayu. (ps: bukan nak poyo-poyo macam mat saleh yang tak makan belacan, tapi sebab nampak tak menarik bila aku masak).

Haritu pegi Giant dengan abang lepas balik keje. Lately sangat craving dengan ikan. Ikan. Ikan. Ikan. Tahla. Pastu abang jumpa ikan talapia hitam 2 ekor RM 0.99.
I was like "eww, ikan apa ni".
Just so you know - even my mom pun jarang masak ikan-ikan sungai. Sembilang ke keli ke.. blergh.

Tapi sebab abang dah beli, takkan nak suruh dia letak balik. Jadi I Google la resepi-resepi talapia. Balik I ubah ikut bahan-bahan yang ada dalam peti ais.

Bahan kisar
2 serai
Cili padi
Bawang putih
Bawang merah
Kunyit hidup
Halia yang banyak

Ikan tu goreng dengan kunyit+garam+halia+bawang. Orang ckp ikan ni bau, tu yang selagi ada aku tonyoh ngn halia.

Bile dah goreng ikan, angkat letak tepi. Tumis pulak bahan kisar. Pastu curah atas ikan tu balik.
Erm........faham tak? Tak faham? Merajuk (=_= )

Pastu ikan tu akan jadi camni:

Pastu goreng kangkung. Tapi kangkung tu tak dapat sambutan.
Merajuk lagi (T__T)


No comments:

Post a Comment