Thursday, September 29, 2011

Check ups

Given 5 days to cater all in. Whatever. Bring it on!

Tuesday, September 27, 2011

To understand

I've been trying so hard to juggle with works, breastfeeding and spending time with Danial.
In this wee hour, every minutes count.
Like if I have to bathe it will take 30mins, if I spend 30mins with Danial, 
I could see him on his own chest.
(Tapi takde la sampai aku tak mandi)

I am starting to be so calculative about my time.
Every second of it.
Because I am afraid that I would miss watching him grows.
I am afraid that he grows up so fast that I can not keep up with the pace.

I will be leaving on Saturday. I'm sure I'm going to miss Danial so much.
But I know that he will be in good hands.
Terima kasih bu. Terima kasih ayah.
Sebab tolong jagakan Danial.

To my husband,
please don't work so hard ;P
please don't come home so very late, Danial would not see his mother once in a while.
I don't want him not to see his father too.
and
please take pictures of Danial.
When he cries, when he laughs, when he poos. (bukan poo dia)

My son's left foot - comel kan?

Danial, mummy loves you so very much.

Monday, September 26, 2011

Tak mahu berkata-kata

I've to finish doing my work, otherwise I can't take any leaves.
Not taking any leaves will leave me with not spending more time with my baby.

Sambil tido pun pegang apple :)

This week is the last week at the office.
Before my 6 months of so called 'vacation'.

Bring it on.
I hate you no matter what.
Haha.

Ok. Bai. Takde mood.

Friday, September 23, 2011

5 sudah

Say what? 

5 bulan dah anakku harini.
Tak sabar nak tunggu dia 5 tahun. hehe
Gembiranya.
5 bulan jugak dah aku tak tengok TV malam-malam.
Ber internet je la sempat.
Cam sekarang.
Anak ngan bapak dah selamat di buai mimpi.
Mak nye kene siapkan keje. 

Danial dah pandai meniarap. Undur ke belakang. Mulut pun ringan je.
Tambah pulak ada tahi lalat di bibir (macam maknye).
Ada kaitan ke tahi lalat dengan mulut ringan? haha

Tak caya ke mulut dia ringan?
Ce tengok? hehehe



Bapaknye nak tiru pun tak jadi. Booo. jejejeje

Selamat hari lahir yang ke 5 bulan Danial.
I hope you know that you're always be loved by us.
Tak lama lagi dah boleh makan bubur dah!


Ok. Sambung tido. ( Tu gamba danial 3 bulan, which explains his mitts )

Tuesday, September 13, 2011

In 3 weeks time..

In 3 weeks time, 
there will be nights when I will not be able to hug Danial goodnight..


In 3 weeks time,
there will be weekends when I will not be able to tickle Danial when he wakes up..


In 3 weeks time,
there will be days when I will not be able to direct feed Danial...


In 3 weeks time,
when Danial will be 6months and will start eating solid food, 
I will not be able to witness his first feed...


In 3 weeks time, 
there will be days when I could not manage to hold my tears,
as I will be away and miss Danial so badly....



Are you happy now, DPA?!
No matter how positive things are.. I will be separated from my 4 months old son!
What is so great about that?

O Allah, I beseech You to give me health and happiness at the earliest,
make me survive misfortunes,
and let me depart from the world (only) unto Your mercy.



Monday, September 12, 2011

Mak Datuk.. sama la pulak

Elhamdulillah *bajet arab eja camni*
Selesai sudah majlis aqiqah Danial.
Selesai dah satu tanggungjawab gua. *pehal bajet KL gangster? tampar kang*

Aku takde la buat keje sangat pon.
Cam nina cakap.
Yang bertungkus lumus mustila mak, bapak, ngan adik-adik aku.
Pastu makcik-makcik sedara sekelian.
Terima kasih daun keladi, ada kuih raya lebih, bole bagi. ahaks.
#sumpahtaklawak.

Pastu ada pulak kawan bapak Danial, post gambar masa kecik.
Muka sebijik dolah. *tetibe teringat abang dolah*
Betul. Gua tak tipu lu bai.
Ce tengok gambar di bawah.
Sama kan, bai?!


Takkan aku usha gambar Encik Anan kot time mengandung?.
*to wife anan - betul, saya tidak* - Muka takut -

Takpe. Kalau cenggitu comel la jugak Danial  bile dah besar nanti.
Danial nak tak pakai jam pink cam uncle anan?
Ahaks.
#sumpahtaklawak2

Sementelah itu.
Adik aku yg kecik dah bak balik negara asal dia harini.
Hehe. #okyangnilawak

Ada ke patut pakai kan selendang kat si Danial.
Sah-sah aku scan anak aku dulu memey Boy okay!


Takpe. Comey dop?
Mana tau nanti dapat baby girl cengini pulak.
#lawaktak?

Ha sudah mengaja anak bukan-bukan.
Kau la ni syah. 


Ok nak pegi pam susu. Bye.

Friday, September 9, 2011

Kene kuat


Sampai hari ni tak bercakap lagi pasal benda ni.
Yang keje gomen tau la kot DPA ni ape. Kawan-kawan kat luar tau tak?
DPA ni stands for Diploma Pengurusan Awam.
Bukanlah maksudnya kitorang ni baru nak grad, ambik diploma.
It's a course in the service.
 Cam benda wajib yang korang kena buat untuk jadikan kau sah dalam perkhidmatan. 
Kira macam confirmation la. walaupun dah 2 tahun setengah kau keje dengan gomen
Thus, every PTD has to attend this course.
Kalau tak, jadi Pegawai Takde Duit je la.

Waa.. nak cakap banyak lagi pasal benda ni pun, really not in the mood.
Simultaneously, I have to leave my son for 6 months.
So sape yang ada mood nak cerita pasal benda ni.

Dahla. Tanak cakap lagi.
Tapi yang taunya, I have to be strong.
Cuma harap-harap derang akan lebih moderate, 
since I rasa majority perempuan yang pegi this time dah kawen.
Dah bersalin.
And like me, dah kene bedah perut nak keluarkan Danial.
And I guess, this is the real challenge to breastfeed my son.
This is it.

Semoga semuanya selamat dan diberkati Allah.
Will tell more later.
Nak bersedia untuk Majlis Aqiqah Encik Danial esok :)
Ja!

Thursday, September 8, 2011

Cerita Raya

Sebab tak sempat nak cerita pasal raya masa 1 hari raya,
harini menaip dalam gelap nak cerita.
Sementara anak bujangku lena.

Tahun ni giliran raya sebelah cik abe.
Haruslah alternate kan. Dah tahun lepas side aku.
Raya pertama berjauhan dari ibu ayah.
ala kalau dekat pun kau bantai tido je sampai tengah hari

Tahun ni raya kedua sebagai bini orang.
Tahun ni raya pertama sebagai mak orang yang hot

Mula ingat taknak pakai kan anak bujang tu baju raya.
Anak bujangku kan rambut perang, haruslah tak tahan panas.
Duk rumah semua baju takde ketiak je. 
Tetiba raya pakai baju melayu. Culture shock jadiknya budak tu.

Kitorang tengok kat Jusco baju melayu budak RM 49.90.
Helo? kain budak setakan 1.5m je sampai 50hinggit.
Is canot is canot.
Kat nilai jumpa baju melayu RM 22.00. 
Kain cantik. Dah jumpa baju anak, carik pulak baju  bapak. 
Pastu baju maknya.

Raya pertama tu terus test pakai..
Hasilnya
.
.
.

 Memang A++.
Kacak anak bujangku :)

Dengan itu dapatla kami bergambar boria sekeluarga
dengan tema biru laut..
Omputih panggil turquoise..



Selamat Hari Raya!

Tapi bile anak kau dah angkat baju nak tunjuk six packs dia...





Dan apabila songkok yang besar dari tuannya tu dia dah rimas...



Vogel kan aje..

Pastu pakat anak beranak vogel.



Anak ngan bapak la aje dalam gambar?!
Takkan kau sanggup nak tengok maknya
Hazzab!

Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maap le zahir & batin.
Dari kami sekeluarga!


Saturday, September 3, 2011

Bengang tak ngan pempuan ni?!


Wah wah wah. Tajuk cam Majalah Mangga gitew.
Sebenarnya tak la sangat. Haha.
Cuma nak persoalkan kenapa beliau bergambar sedemikian.

Tajuk harini ialah: APA MOTIF?


Bergambar dengan baju kat operation theater, kalau tak silap.
Dengan Rebecca a.k.a anai-anai.
Pastu crop muka sebab nak cover rambut

.........APA MOTIF? 




Sebelum pegi new zealand, baru tau diri tu rabun.
Pastu pakai cermin mata ambik gambar
........ APA MOTIF?




Mungkin sebab stress dengan hospital routine. 
Dengan keadaan  bilik bersepah, ambik gambar dengan baju sejuk
.......... APA MOTIF?



Dulu masa belajar kat Malaysia, walaupun cuaca panas terik,
cermin mata aku dia rembat.
Sekarang dah pegi New Zealand, dah ada rayban sendiri.
Pakai rayban dalam rumah takde cahaya matahari terik
...ambik gambar
...........APA MOTIF?







Mungkin dipengaruhi oleh Twilight yang berlatarbelakangkan Alaska, pakai baju sejuk..
 ambik gambar dengan blackberry depan cermin..
....... APA MOTIF?


Yang ni I bagi korang sendiri la pikir...



...................... APA MOTIF?!

Orang dalam gambar ni akan balik Malaysia sempena raya ni dalam masa sehari.
Welcome home.
Hope you'll have a safe ride.
Future doctor, Nina.
Adik aku yang nombor 3.