Tuesday, October 18, 2011

asimilasi

Tak faham la kenapa sekarang dalam bahasa melayu, orang akan direct translate dari english

macam asimilasi dari assimilation
inovasi dari innovation
transformasi dari transformation...

abes kalau nation? jadi apa? nasi?

duh..

nampak lebih omputih ke kalau tulis camtu..
pening aku la.
stress banyak benda nak buat.

nasib ada penglipur lara, buat penyejuk hati beta :)


Minggu depan 6 bulan, mama bagi makan ye nak oi


Sementara ni, kau makan lah hp bapak kau. handphone mama tak no-no ;p

As you can see, kitorang dah tido bawah dah sekarang.
Sebelum dia jatuh, sementelah tu la kitorang beralah. (ayat ok)


Friday, October 14, 2011

Kemuliaan wanita mengandung dalam islam

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

Anak-anak adalah amanah dari ALLAH s.w.t. dan ianya sebahagian dari ujian ALLAH s.w.t. kepada kita hamba-hambaNYA. Firman ALLAH s.w.t. : ” Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.? ” (Al-Quran Surah At-Taghabun, 64 : 15)

Sebagai ujian, ianya akan dipertanggungjawabkan. Orang yang malang ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat.

Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda :
“Tahukah engkau siapakah orang yang mandul.? Berkata para sahabat : Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak. Lalu Rasulullah SAW berkata . Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi kemanfaatan kepadanya sesudah ia meninggal dunia.


Copied

Thursday, October 13, 2011

The climb

Lama tak update. Ni pun suami tersayang dah pasang 3g kat hp.
DPA bil 1/2011 dah start pada 1/10/11 yang lalu. Tengok haripun dah tau yang selama 6 bulan ni memang akan sibuk. Sebab hari pendaftaran hari sabtu, terus pegi group integration dekat kem landaian danau, jasin.

Kat sana kitorang spend 3 hari, without any electronic gadgets. So memang sangat susah untuk aku yang tak pernah berpisah lama dengan danial.

Hari-hari kot nangis bila ingat danial. Tapi sebab kesibukkan dan kepadatan jadual, memang susah nak ingat-ingat. Selama 3 hari tu, kitorang dibenarkan tido selama 30min je. Setiap hari pakai baju basah. Setiap hari bertempur dengan lumpur.

Tapi bile kite terpaksa untuk kuat, aku yang baru bersalin ceaser ni mampu je buat semua aktiviti tu, alhamdulillah. Cuma bile kene meniarap kat lumpur dengan memanjat tu aku mintak excuse.

Yang paling susah ialah masa untuk pam. Tapi sebab fikirkan danial, aku mintak je nak pegi pam. Depa takdela bagi pelepasan, tapi cut off masa makan dengan pam. Tebalkan je muka nak mintak permission untuk pam. Kalau malu, anak aku tak makan.

Sepanjang 3 hari tu aku cuba untuk tak buang susu. Ada kawan cakap kotor dan sebagainya. Freezer aku tumpang fridge kat kem tu. Terima kasih Pak Let and wife and staffs sebab banyak bagi support. Hanya Allah yang akan membalas jasa baik Pak Let semua.

Apa yang aku belajar dari ibu, ialah what you said will become a dua for your children. Sekarang aku ada 2 minggu kat INTAN, before we'll be at the north of malaysia for a week of a very tough course. Jadi, for the time being, danial akan datang tiap-tiap malam untuk aku bagi direct feed to him. So far, susu dah kembali normal. Masa kat kem haritu, air mata aku lagi banyak dari susu. I was so down.

Ibu, ayah, suami dan aiman pun dah macam pegi dpa. Sayang mereka semua sebab banyak tolong dalam membesarkan danial. Balik haritu i could not cope with restocking, jadi minggu lepas danial dah diberikan formula milk. I asked my friends here, kebanyakkan bagi Enfalac A+, so setakat ni almost 5 bottles dah danial minum. Tapi still, aku berusaha making time untuk pam susu for danial.

Sedih sebab terpaksa bagi susu formula. Tapi I know that Allah knows what's best for him. Danial nak masuk 6 bulan dah, dah nak makan. I will still continue my journey even with this hard condition is stressing me to the ground. I will be rising, like a skyscrapper!

Macam faris kata hari-hari ; bertahanlah!

Wednesday, October 5, 2011

Danial with hair

What if danial has hair? Then he'll be looking like this. Hehe. Harini rasa motivated sikit. Kene stay positif. Ingat dah macam-macam benda sedih dah tempuh dalam hidup ni. Tapi sepanjang 27 thn hidup, ni la saat yang paling sedih. Memang ujian terbesaryang Allah bagi. Tapi Allah takkan uji hambanya kalau Dia tahu hambanya tak mampu. Kene kuat. Ni untuk masa depan danial jugak. Harap anak mummy tetap sayangkan maknye.

Bapaknye pulak..thank you so much for the comfort words. You are too, my pillar of strengths. I'm married with a superb husband! I love you so much Mohd Faris.

Ibu & ayah, harap ina akan buat ibu & ayah bangga dgn ina. I am who I am now because of you. Ina akan pastikan ina takkan sia-siakan harapan ibu& ayah, insyaAllah..

To my brother and sisters. I am at the lowest point in my life in order to strive for success. So you guys should be better! Work hard, pray hard and stay focus.

I am made out of all of you.
Danial Hamzah
Mohd Faris
Ibu
Ayah
Aiman
Ainina
Aisyah

Only words can tell.

Tuesday, October 4, 2011

.....

I don't know how others do it. But i cry every single nights. I miss my baby so much. Should i keep it going? Using my iphone

Hang in there

Mummy has to do this. Sorry for not spending enough time with you. I hope you know that you are always here in my heart and mind.....