Thursday, April 26, 2012

Danial's Growth Report

Danial loves books. The first book he read was Goldilocks and the 3 bears. Tu pun Nina yang bacakan untuk dia (mestilah, kan. Kalau D baca sendiri boleh masuk berita). Then we bought this A,B,C book. Afterwards, I found this hide-and-seek book pasal animals. Yang tu dia paling suka. Especially bila tiba time LION. Who is the strongest animal? IT's the LION. ROAR~ Tapi D akan buat bunyi aumm.. aumm. Walaupun buku tu tade, abah dia sebut lion, terus dia aumm.. Hihi. Surprisingly, semalam abah dia tanya mana book? Dia ambik buku tu terus tunjuk dekat abah dia suruh bacakan. Bagus-bagus.



Dia suka sangat dengan air. And we started to let him swim when he was 7 months old. Tak pakai pelampung. Pegang pastu biar dia berenang sendiri. Mula-mula bulat-bulat mata dia, lepas tu macam sejuk. Tapi lepas tu pukul-pukul air. Lama sikit baru kaki dia tendang-tendang. Sekarang pegang tangan dia pastu biar dia guna kaki dia untuk berenang. Pastu jiddi belikan this small pool. Jadi kalau macam dah lama dia tak pegi swimming pool, kitorang biar dia main air kat rumah. Mesti la dia suka sangat!

Danial dengan IR Abi dia. Sekarang Abi dah kerja. weekends je dapat main dengan D.

Air liur tarik

Bab memanjat memang hebat. Rak TV kat rumah dia dah boleh panjat the second tier. Kekadang fikir, camanala ayah bole jaga dia seharian. Mesti penat. Routine dia pun ayah dah set kan. Lepas mandi, makan pagi, berjalan. Danial akan cakap bird. Bird. Dalam pukul 9 atau 10 pagi dia akan garu-garu kepala, tu signal nak tido. Pastu ayah tidokan sambil pasang ayat-ayat mengaji. Pastu dalam pukul 12 bangun, makan. Ayah bawak dia pegi tadika dekat dengan rumah. Sebab budak-budak tu balik sekolah. Danial memang excited tengok budak-budak. Padahal dia yang baby. Pastu dah jalan-jalan, balik rumah main-main. Pukul 2 lebih dah start garu-garu kepala. Tidur balik. Kalau tak tidur, kadang-kadang ayah bawak pegi surau. Ataupun bacakan buku atau biar dia panjat-panjat atau ketuk-ketuk. Ayah jarang bagi dia tengok tv. Danial pun setakat ni tak berminat sangat dengan TV. Rasa dia lebih suka jalan-jalan kat luar.


Jiddah tak dapat menghalang Danial memanjat


Setakat ni dah banyak jugak vocab dia. Abah, mama, bird, bumbum (sleep), b (breastmilk), lion, ambik, lampu, kipas, ball, and we teach him the word 'hot', sambil buat expression kipas-kipas macam panas. Sekali tu dia sibuk nak pegang thermos, saya rasa thermos tu suam-suam pastu letak tangan dia, pastu cakap HOT, sejak daritu semua yang kite cakap hot dia pun akan buat gaya 'panas'. And now he also can response to what we ask him to do. Abah dia cakap "Danial, mana ball? Abah tak nampak la".. Nanti dia tunjuk bola "haa"..

Camtu la perkembangan Danial yang mama dia dapat catch-up sepanjang 6 bulan tak luangkan banyak masa dengan dia :(
Sekarang ni, mama dia bertabah. Back to basis.


PS: Aini and Aziah Halim. Waaa nak jumpa korang. Stress and tak bestla kat sini ;(

Monday, April 23, 2012

Danial is 1 Year Old!

Alhamdulillah. Danial Hamzah dah setahun dah. Sekejap je. Tapi dah lupa dah camana Danial gerak-gerak dalam perut mummy. Kadang-kadang siku dia terkeluar, ataupun masa ultrasound nampak dia tendang-tendang.
Rindu pulak bila ingat masa mengandung.. (eh).


Sempena harijadi Danial, we had this small ceremony. Tu pun buat awal sebab hari minggu. I promise nanti bila semuanya dah stabil, kitorang akan buat majlis yang ramai boleh dijemput. Sorry for the short notice. Kitorang pun macam kesuntukkan masa, tu pun sebab nak kejar my sister Nina yang balik dari Auckland untuk 2 minggu je. Mungkin masa my other sister, Aisyah balik Malaysia kitorang buat lagi. Cerita pasal adik beradik, Aiman dah bekerja sekarang. Alhamdulillah. Dah jadi engineer dah adik laki aku nan seorang tu.

Ok. Ni gambar-gambar sekitar majlis hari lahir anak pertama dan cucu sulung kitorang. Aisyah takde, tengok gambar je k. Gambar-gambar lagi nanti boleh view kat facebook. Ibu masak asam tumis daging, lemak nanas dengan ikan masin, ayam goreng, ulam-ulaman dan sambal belacan. Pastu ada bubur pulut hitam. Nina baked a chocolate cake. Aiman buat air. Ayah pulak yang deco deco letak belon segala.

Selamat Hari Lahir Danial. Semoga anak mummy jadi anak yang soleh, berjaya di dunia dan di akhirat dan semoga Allah panjangkan umurmu dalam iman. Mummy & Abah akan sentiasa doakan yang terbaik untuk Danial.













Love - mummy danial :)

Thursday, April 19, 2012

Nah post baru

Assalamu'alaikum

Lamanya tak update. Dah jemu-jemu dah tengok tajuk turns to 28 tu kan? Hihi. Bukan taknak update, tapi nak mencari masa nak update tu la yang tak jumpa-jumpa *alasan*.

Hai. Saya Prajurit Muda Nur........... Nombor badan 66251XX



Dua gambar kat atas ialah semasa Modul Disiplin & Ketahanan Diri



DPA Premier Talk: Bersama Tun Dr. Mahathir *priceless*

Danial dah semakin membesar sepanjang 6 bulan ni..

Malam Protokol: Berlakun jadi budak perempuan Palestin

 Table Etiquette at KLGCC

 Table Etiquette lagi: Sebelah kanan saya Aini, sebelah kiri Azi..


 Mak sidang bulan Februari ialah yang kain dia sedikit senget tu :p

Karnival DPA @ Matic

Apa yang best nak cerita? Ok. DPA ataupun kursus yang melayakkan diri sebagi Pegawai Tadbir & Diplomatik telah pun tamat pada 31 Mac 2011. Ohh.. tarikh yang hampir 432 orang nanti-nantikan. Perasaan waktu hari terakhir tu mesti lah best. Tapi ada la jugak yang cam sayu-sayu, sebab pasni susah dah la nak jumpa kawan-kawan yang hari-hari kita jumpa. Macam roommate sepanjang masa DPA, Nur Hana yang bertugas di Majllis Keselamatan Negara (MKN) Sabah. Kalau dulu balik bilik, Hana ada. Sekarang dah jarang la nak jumpa Hana. Hana, you're the best roommate :)

Nampak ganas tak dengan BA ni ;p


Turun dari tingat 4 dengan hanya menggunakan tali. Berani?
Masa kat wataniah pun kene buat benda yang sama. Seriau tau dari atas tu tengok bawah.
Kusss semangat. Tapi it was worth it!


Kawan-kawan geng ibu susuan (eh, dah kawin? ala c'monla) yang paling selalu bersama Aziah ngan Aini. Susah senang kita dah lalui bersama. Kadang-kadang gado, tapi pastu sendiri baik. Kadang-kadang bertukar susu, nak selamat takyah kawen kan anak kita. *terus jadi filem hindustan*

Kawan-kawan Sidang E. Kawan-kawan MKL dan modul-modul lain. Nice knowing you guys.

Habis je DPA terus masuk pejabat. Macam blur jugak tak tau where to begin. Jumpa balik kawan-kawan lama. Rindu pulak dengan geng DPA. 

Nanti I buat compilation gambar-gambar sepanjang DPA. Pastu ada jugak yang tanya camane boleh kekalkan breastfeed Danial sepanjang DPA. Bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. Untuk Danial dan tanggungjawab kot. Saya bukanlah orang yang rajin sangat (I guess my family know this better), tapi tahla untuk Danial ni gigih pulak bersusah-susah nak bf dia. 

DPA pulak memang rules & regulations dia ketat. Kita kena la ikut :)
Kepada yang baru ada baby and still bf baby dan akan pegi DPA, InsyaAllah boleh refer kat kawan-kawan yang dah lepas DPA. Mothers with kids tu memang kena kuat. Saya baru ada sorang anak. Tengok Aziah, kak Pah dan kawan-kawan lain bertahan sepanjang DPA memanglah sesuatu yang menggagumkan. 

 Tembak-tembak with Hana and Asma

At the High Commission of Malaysia in Singapore

Kat Johor

 Malam KSN nyanyi dikir barat ;P

 Bersama CI kami, Lt. Col. Yaakob. 
*Tak pergi 502, Kem Sg. Buloh lagi nak daftar, korang dah lapor diri ke?*

Nisa and Hana. Love you both :)

Malam Malam Beradat Bersama KPPA. First time toss-toss ni :)

Keluarga jugak sangat membantu. Kalau pegi mana-manapun, my other half ataupun ibu, ayah, aiman akan datang ambik bekalan untuk Danial. Rajin betul diorang dan sangat-sangat menghargai apa yang diorang buat untuk saya dan Danial.

What doesn't kill you, makes you stronger!

Ok. Later akan cerita lebih banyak. Tata :)