Thursday, June 14, 2012

Slumberland

O ni bukan cerita pasal tanah yang slumber. Nak cerita pasal ikon slumberland - big polar bear tu..
Haritu petang nak bawak anak aku balik. Dia ni kekadang okay je dok dalam car seat tu. Kekadang nak main remote control kereta tak dapat tu yang meragam-ragam. Kekadang layan jugak, cam nyanyi lagu "Baba Black Sheep" sebab dia ikut tang "Ba-ba, Ba-ba". Kekadang kalau maknye dah naik angin buat tatau je. Tapi kejap je pastu pujuk la dia balik.

Captured by Nina

Petang tu dia dah poo-poo. Pastu mama dia takde pulak bawak pampers lebih. Si danial ni penggeli. Kalau poo-poo kene tukar dengan kadar segera (kau saje je kan). Sebab dia tak selesa. Tapi dah kata tak bawak kan. Tak bajet pulak dia poo-poo petang. Selalu pagi atau tengah hari. Pastu on the way balik rumah mula la semua benda tak kena. Duk dalam car seat tu pun nak guling-guling kan badan macam walrus. Dengan kelantangan dan kegarauan suara dia. Adoi. Mau depression mama dia. Not easy, not easy.

Tengah cranky-cranky tu tetiba dia buat bunyi lion dia.. "Aumm.. Aumm".. Dalam hati. "Eh, pehal anak aku  ni" Pastu pusing tengok dia tengah tengok papan iklan tu. Papan iklan tu ada gambar minatang ni:

Horse hair? Really?

Polar bear. Ahahaha. Polar bear bunyi cam lion eh? hahahah.. Sebab ada Animal punya flash card (with animal's sound) dalam keitai aku ni. Ada lion, bear, monkey, penguin, piggy, bunny, horse dengan ducky. Lion is his favourite. Dah tau dah. Tetibe bear pulak bunyi macam lion.


Hahah. Tapi alhamdulillah, lepas nampak signboard Slumberland ni, in a blink, mood dia dah baik.

Masa Danial 10 bulan pun kitorang bawak dia pergi zoo. Since he likes lion so much. Tapi tau la, lion dalam zoo tu mana ada buat bunyi. Menguap-tido-termenung. Tapi bear dia were quite active and were making loads of sounds. Danial pun catch up few words lepas balik zoo tu. Macam bird la kot yang dia boleh ikut. Lion dia bole buat bunyi. Monkey bukan his favourite. Cat dia akan buat gaya panggil cat tu makan. Elephant- same sound like lion. Fish - bantal dia jiddah buat ada gambar fish. Sekarang bear is on the list. Great! 

Sometimes, happiness comes in small packages. Mommy loves you Danial :)

Wednesday, June 13, 2012

Kerja Seni

Walaupun aku ni takde la macam seni sangat orangnya. Tapi art ada la benda yang paling aku suka. 
Cumanya, bila dah jadi bini orang, jadi mak orang (eleh, anak baru sorang), dah lupa dah nak mengaplikasikan art-art kejadah ni. Art yang muncul ialah ketika mengemas rumah. Tupun sekali sekala. Kemas barang mainan anak aku selalu la.

Ayah pandai melukis. Masa sekolah dulu bila Pendidikan Seni, time tu la paling excited gilos. Ibu ngan ayah pun sangat supportive. Derang pernah masukkan aku dalam Pertandingan Melukis Berita Harian, kat Dataran Merdeka. Time tu baru darjah 3 kot. Kalau ada Family Day ofis ibu atau ayah, mesti selalu aku dapat hadiah (angkat bakul sendiri). Rasanya art ni memang naturally ada kot. Ayah orang seni. Ibu... ermm kalau masa sekolah dulu ibu lukis orang.. aku pun macam..err err... suruh ayah lukis lah. Hihi.
Pastu Aiman lukis ... emm lukis circuit tau la kot. Nina.. emm tangan dia memang takde seni. Aisyah- dia okay jugakla, tapi suka copy cat aku. Mencik. 

Cik abe, ermm kalau dia lukis orang pun.. cam aaa.. aa.. Hihi. Masa time couple couple dulu selalu la buat kad ke jadah bagi terngorat. Hihi. Cik abe lagi suka beli je art tu. Haha.

Jumaat haritu pegi MPH dengan Aini, pastu tetiba semangat nak melukis-lukis ni datang balik. I guess, it's been a while dah tak buat kerja-kerja seni. (poyo). Aku beli ni :


Dulu kan masa sekolah kalau kene beli crayon kan, aku beli yang murah je. Dalam RM2-3 je. Sebab Buncho ni at that time aku rasa mahal, pastu aku takut habiskan duit ayah ngan ibu aku. Betul. Naaak sangat beli, tengok orang pakai Buncho time sekolah dulu pun ada perasaan iri hati. Sekarang, puas hati aku. Aku beli yang 24 colours lagi. Ambik kau. Mandi Buncho pun bole. Hahahahaha (motif gelak?!)

Mmm. Harap-harap Danial nanti pun ada la jiwa seni macam mommy dia sikit-sikit. Setakat dia berumur 1tahun 2bulan ni, bakat-bakat seni yang sempat mommy captured dengan kamera keitai adalah seperti berikut:


Yang ambik make-up mommy pastu nak pakai lipstick tu kene forbidden pasni. Buat art dengan makanan ialah seperti sebati dengan jiwa dia. The latest buat art dengan sterika. Worry don't worry don't. Tak on pun switch sterika tu. Tapi gaya dia nak sterika baju tu memang perfect. Siap tekan suis la. Pastu ada bunyi dengan air meleleh... sayang mommy ni!