Tuesday, August 28, 2012

Aidilfitri 2012

Anak bujang aku konon penat balik semayang raya. Padahal mengamuk tanak keluar bilik air time mandi kat perigi.

Dah nak masuk 2 minggu raya baru nak buat post. Lately post macam siput sebab tatau nak tulis ape. Tapi okla tu, bulan ogos je dah berapa banyak pos. Mintak-mintak nuffnang pun bertambah la hendaknya. Bole buat beli tudung. Haha.

Raya tahun ni beraya kat Melaka. Sebelah saya. Pastu raya kedua dah balik sebelah cik abe. Tema tahun ni merah. Semangat ibu saya buat tema sebab tahun ni anak-anak yang jauh diperantauan balik Malaysia beraya. Nina punya flight delay almost a day. Aisyah pulak sampai pagi raya. Kira beraya la jugak tu. Danial pulak terlebih over sebab macik-macik dengan abi dia semua ada nak melayan dia. Kalau tak tengok muka mama je.
Danial dengan abi.  Baju melayu dani tu abi dia tempah lagi..
Bile abi dia balik dari Langkawi, penuh la peti ais dengan coklat-coklat. Nina balik Danial dapatlah koleksi buku. Cantik buku tu (nanti tuan tanah upload gambar), pasal bedtime stories. Meleleh air liur Danial kalau bukak buku kecik tu. Aisyah sampai pagi raya tu Danial dapat book lagi. Belum sampai seminit, dah tercabut kepala katak (sebab buku tu pop-up book). Anak aku culture shock dengan buku pop-up. Sebelum ni buku kulit keras ja.

Men in the house. 4 lelaki 4 perempuan dah sekarang.

Raya ketiga mama dah start keje. Tinggal cik dani dengan abah and the rest of the family.


Haa?! Dapat duit raya?!! (Gaya berlakon danial dapat duit)








Ok kene simpan duit raya sebelum mama ambik buat beli beg "jurulatih" kikiki..

Tu je la cerita raya. Tak sempat lagi nak beraya ke rumah sanak saudara. InsyaAllah minggu ni kami datang :)

Alhamdulillah. Semua ada di pagi 1 Syawal 1433H.
Semoga kita dipertemukan dengan ramadhan dan syawal yang akan datang.

O Allah on this day make my fasts of those who fast (sincerely),
and my standing up in prayer of those who stand in prayer (obediently),
awaken me in it from the sleep of the heedless, and forgive me my sins,
O God of the worlds, and forgive me, O one who forgives the sinners.


Monday, August 13, 2012

Howt..

Assalamua'laikum..

Yea. Banyak masa nak blog these 2 weeks. Oh, minggu ni minggu terakhir Ramadhan. Kejap je semuanya berlalu. Pelik kan. Semua benda jadi dengan cepat. Tanda-tanda akhir zaman.

Anyways, last weekend memang sibuk betul. Kitorang buat pembersihan bilik tido secara total. Barang-barang dari rumah putrajaya dah di angkat, last week letak je barang sepah-sepah. Minggu ni sebab tak pegi mana-mana sempat la kemas hari Ahad tu. Sabtu cik abe keje setengah hari, kalau berdua je dengan Little Mr. tu memang mommy nya tak dan nak kemas. Kita lipat baju dia sibuk nak tolong angkat. Kita nak ampai baju dia sibuk nak pegang baldi. Kita masak kat dapur dia sibuk nak tengok. Maknya sapu rumah pun kene dokong dia sambil sapu. Bila dia tido, time tu la dapat rehat. Haha.

Sahur hari Sabtu bangun tengok jam dah pukul 5 pagi. Cepat-cepat masak nasi. Telur dadar dengan sambal ikan bilis. Bukak puasa kat Langat. Pastu sahur ahad dua-dua tak bangun. Berbuka masak sambal sotong, pak choy dengan telur dadar lagi. Haha. Sebab dah penat mengemas. Tapi alhamdulillah, penat-penat masak, pemandangan ni la yang paling best:

Tak membazir langsung.
Air cik abe buat air cincau.. siap buat air gula :)

Dah banyak dah vocab Danial. Sekarang me and cik abe kalau nak berborak depan dia kitorang cakap pun hati-hati. Sebab dia dengar pastu kalau dapat catch up few words dia akan repeat apa yang kita cakap. Jadi kadang-kadang kalau cik abe tengah bawak kete nak curse orang ke kene eja. Hahaha.

Selalu kitorang cakap je.. penggosok baju - Hot. Bila dia masuk dapur tengok kuali - Hot. Thermos - Hot.
Pastu last week maknya bagi susu pastu dia minum dia kata "Howt". Bunyi dia macam orang putih cakap hot.Ada slanga lagi. Haha. Mula-mula tak faham, sebab underestimate la kan dia nak cakap. Pastu dah 2-3 kali dia sebut, baru maknye respon " oooo, hot ke sayang?". Haha.

Semalam dia pegang tepi peti ais pastu bagitau maknye "howt". Haha. Rasa nak cium-cium je pipi tu kalau dia cakap hot. Sebab comel sangat. Haha. (kenapa semua ending paragraph ada Haha?)

Cuma bila dia dah besar dia dah banyak perangai dia. Kadang-kadang bila badan dah penat, macam hilang jugak sabar ni bila dia meronta-ronta nak barang yang kita tak kasi. Macam Sabtu haritu pegi MidV bawak stroller, dia nak turun dari stroller pastu sepanjang jalan tu dia nak tolak stroller tu sendiri. Kalau dia nampak kita pegang dia marah. Orang dah la ramai. Aduyaii.

Kadang-kadang bagi je dia apa yang dia nak. Tapi lepas dah dia leka-leka tu baru bagitau, this is bad. Tak elok. Mama ambik okay. For sure dia marah. Tapi at least maknye dah bagitau.


Macam dalam gambar ni....

(=_____=;)
Mama yang "howt" sebab kene kemas.

Thursday, August 9, 2012

A premature baby's story


22 years ago ayah took me and Aiman to a private hospital (Hospital al Arqam) in the middle of Kuala Lumpur city by his old motorbike from our kindergarden.

When I arrived at the hospital, ibu was not in my memory picture at this time, but ayah asked us to look at this small premature-red skin baby lying on a glass. With some sort of cottons covering her eyes. She was very tiny, and shivering all the time. Ayah told me that is your little sister. Say 'assalamualaikum to her'

She was a premature. tiny. Like the size of ayah's palm. Then I remember the doctor had to transfer the baby to Hospital Kuala Lumpur. Because of the facilities at the private hospital were limited. The doctor held the baby herself from Hospital al Arqam to Hospital Kuala Lumpur during the journey.

Ayah and ibu prayed so hard hoping the baby would survived. She was so little. That I still can remember clearly. And I also remember that ibu was also crying. And ayah would stay by the bed with ibu.

I was small. All I could remember was playing with aiman, and my 2 years old sister nina.

The baby survived. Think ibu and ayah, aiman and nina and me give so much love to the little baby. And I remember that few years later ibu got very ill she went back to the hospital (she had a miscarriage later on).

The 4 of us
Perhaps I'd deleted some memories of growing up. (haha)
Because I remember aiman more in my memories because of our close birth.
Nina was closer to the youngest baby.

All I can remember is she was small. tiny. Ayah had to force all of us drinking milk and eating half cooked eggs every single day, because he was afraid that people would think that he didn't gv us sufficient nutritious food to eat. Chubby is better.

I remember one day she came home with a trophy bigger than her size. It was her winning of 1st place in a chess competition in Selangor. Ayah always taught us chess since we are little. But none of us really took that game seriously. But our youngest baby stole the limelight. Then she came home with 5As for her UPSR. I was at her school with ibu at the time. Ibu cried, again.

Then she studied at this Sekolah Asrama in Kepong. During her PMR result, ibu and ayah had to perform their Hajj. So I was there during her PMR result. She got 9As (I think) out of 10? Haha. But 1B. And she cried.
(I was thinking to myself....duh, satu B pun nak nanges. Aku PMR dulu ada C lagi-- Bahasa Arab. Haha)
Then SPM. Yea. She got 10As kot. Mostly 10A1..ke 11 ke 12 ke ada A2. tapi A la. Hahah.
Boringnye bab ni.


We don't have any resemblance at all. I'm prettier. Of course =P

Now. She is studying far from home. Far from ibu. Far from ayah. She is going to be a Medical Doctor in 3 years to come.

That's my premature sister doctor to be holding a premature baby now.

That's my premature sister. Nur Aisyah Zulkeplee. And 22 years ago, on this day, she was born. Stealing ibu and ayah's love. Because she is the youngest, and I am the eldest. How I envy that.

Happy Birthday premature sister. I don't know what's the best present to give you now. You are so old. I wish I could give you a card or recycle stuffs as a present to you, like I normally did. Haha.

All of us. Few years ago. Since then, it's really hard to gather all of us in a picture.
They are in parts of the world now - to make our parents proud.
ps: Hey I was thinking of doing an entry about my brother, Aiman. But when I post his picture or whatsoever, he would text me and say "delete it". That's our only brother.


Homemade Carbonara


Yea~ finally jumpa resepi creamy carbonara. Ok. Mesti korang rasa cam la senang je. Tu pun nak kecoh.
Aah.. memang kecoh, sebab iols baru tau cana nak buat dia. Takyah pakai Prego-prego.
Sebab nak bagi Danial makan kan, jadi takde la bagi makanan dalam tin.

Resepi dapat dari Miemarco. Haha. http://perutkeroncong.blogspot.com/
Tu link kat blog dia. Tak sangka pandai si mi ni masak. Ingat tau tunjuk kedai makan je.
Opps. Jangan marah eh. Sya curi resepi mi tau. Hahah.

Untuk Danial I tambah celery, dan kurangkan black pepper. Tapi letak jugak sikit. Biar dia belajar sikit rasa black pepper.

Bahan-bahan:
Unsalted butter
Cream - rasa pernah dulu pernah tengok orang guna susu.
Celery
Spaghetti (I use spaghetti since the little Mr. likes spaghetti so much)
Herbs - oregano + basil (tapi takde semalam, jadi tak letak pun)
Black pepper
Garlic
Holland onion
Parsley
Parmesan for garnishing
Sausage/ meatballs/ udang / sotong
Cili api - untuk mak nye

Methods:
1. Heat pan
2. Butter
3. Garlic + onions - yang dipotong-potong
4. Masukkan sausage ke meatball ke - I like to use sausages
5. Celery
6. Cream
7. Black pepper + herbs
8. Stir
9. Masukkan spaghetti yang dah masak
10. Stir

DONE!

Serve hot, garnish dengan cili api, parsley dan parmesan cheese.
Senang kan. Lagi sedap dari pakai sos yang dah siap dalam tin. Ambik gambar bagi kat cik abe, dia kata malam tadi nak order satu tapi dia tetido, chef tak bertauliah pun tertido. Malam ni sayang buat k :)

Danial sausage tu dia kunyah-kunyah buang.

Wednesday, August 8, 2012

Outdoor baby

Assalamua'laikum..

Semalam petang cik abe bukak puasa kat luar. Pastu tengok matahari pun elok menyinar, jerebu pun dah takde nampaknya. Asyik atuk ngan nenek dia je yang bawak keluar, mommy pun bawak la Danial pegi playground.


Dia suka bebas. Tamau pegang tangan. Kalau kita kejar lagi laju dia lari. Kekadang kita nak dukung dia time nak lintas jalan tu dia bantai meronta-meronta. Malu mak =__=;

Main gelongsor suka panjat dari bawah ke atas. Gambar kat atas tu beberapa tapak ke atas tersembam ke lantai gelongsor. Gelak-gelak tapi terus memanjat. Sanggup gelak. Sebab kalau nangis mama dia dah angkat balik. Politik betul.

Lagi 2 minggu dah nak masuk 14 bulan. Jadi sebab mak nye kejap ada kejap tade ber blog, buat entry awal-awal. Minggu ni pun dah minggu-minggu terakhir Ramadhan. Sekejap je. Anak membesar pun kejap je. Dr. Halina pun dah nak bertambah sorang anak dah. Tahniah. Tetibe. Danial pun dah nak dapat kawan dah tak lama lagi, insyaAllah :)

Raya tahun ni giliran sebelah iols. Adik-adik di perantauan, akan balik semuanya. Alhamdulillah. Tak sempat lagi beraya time semua ada. Kali ni bole la kita ambik gambar banyak-banyak. Mesti lagi gewdik Aisyah buat entry. Haha.

Selamat berpuasa dan selamat beramal..