Thursday, August 9, 2012

Homemade Carbonara


Yea~ finally jumpa resepi creamy carbonara. Ok. Mesti korang rasa cam la senang je. Tu pun nak kecoh.
Aah.. memang kecoh, sebab iols baru tau cana nak buat dia. Takyah pakai Prego-prego.
Sebab nak bagi Danial makan kan, jadi takde la bagi makanan dalam tin.

Resepi dapat dari Miemarco. Haha. http://perutkeroncong.blogspot.com/
Tu link kat blog dia. Tak sangka pandai si mi ni masak. Ingat tau tunjuk kedai makan je.
Opps. Jangan marah eh. Sya curi resepi mi tau. Hahah.

Untuk Danial I tambah celery, dan kurangkan black pepper. Tapi letak jugak sikit. Biar dia belajar sikit rasa black pepper.

Bahan-bahan:
Unsalted butter
Cream - rasa pernah dulu pernah tengok orang guna susu.
Celery
Spaghetti (I use spaghetti since the little Mr. likes spaghetti so much)
Herbs - oregano + basil (tapi takde semalam, jadi tak letak pun)
Black pepper
Garlic
Holland onion
Parsley
Parmesan for garnishing
Sausage/ meatballs/ udang / sotong
Cili api - untuk mak nye

Methods:
1. Heat pan
2. Butter
3. Garlic + onions - yang dipotong-potong
4. Masukkan sausage ke meatball ke - I like to use sausages
5. Celery
6. Cream
7. Black pepper + herbs
8. Stir
9. Masukkan spaghetti yang dah masak
10. Stir

DONE!

Serve hot, garnish dengan cili api, parsley dan parmesan cheese.
Senang kan. Lagi sedap dari pakai sos yang dah siap dalam tin. Ambik gambar bagi kat cik abe, dia kata malam tadi nak order satu tapi dia tetido, chef tak bertauliah pun tertido. Malam ni sayang buat k :)

Danial sausage tu dia kunyah-kunyah buang.

2 comments:

  1. hadoi..lawaklah daniel kunyah2 sausage buang..dia tak makan sausage ke capa???

    ReplyDelete
  2. tak makan. kalau ayam/daging betul dia makan. haha. bajet jaga badan =)

    ReplyDelete