Thursday, February 14, 2013

V-day 2013 stories

Okay first thing first. Memang haram. Tapi masa bercinta dulu macam gatal-gatal kan nak wish happy valentine's day bagai kat cik abe. Pastu dah matang (read: tua) sikit ni baru terfikir that the word valentine's pun bawak maksud si valentine tu punya hari. Dah baca-baca baru tau.
Tula zaman jahiliah saya dulu, sekarang pun banyak jugak benda yang jahil. Ilmu yang ada dalam tangan hanyalah segengam, sedangkan ilmu Tuhan adalah lebih besar dari lautan.

Post partum check up

Berbalik cerita pasal harini,  selain pada temujanji aku dengan cik abe, which is hari-hari kitorang temu janji.. Cuma kadang-kadang merajuk taknak bertemu dengan dia kalau dia balik lambat. Huhu..
Eh. Apala cerita lompat-lompat. Harini check up post labour dengan Prof.
Alhamdulillah, wound heals well, and the uterus is shrinking well with no sign of fibroids whatsoever. Prof tanya bila nak beranak lagi? InsyaAllah, with Allah's will..kalau beranak lagi, kitorang book prof jugak :)


Danial: Eating trouble shoot

Nak tulis disorder.. Tade la sampai disorder. He is not a fan of eating. Despite his healthy 15kg weight. Kalau nak tau abang dani still makan bubur nasi yang diblender. Yes. Diblender.
Macam puree. 3 times a day.

Orang pun dah ramai yang tegur, bagi nasikla.. Tak kenyang, tak baik.
I know. We know. But what do you expect us to do? Kitorang pun takkanla nak biar anak makan puree. Sapa yang rajin bawak blender dengan sayur-sayuran everytime we went for travelling?
Ada sekali tu almost a month, tak buat puree. Steam, fried, soup.. You name it. No-no. Yang okay ikan goreng dengan kicap.

Rasa semua budakpun suka. Tapi lepas tu dah tak nak semula. Plus, with that food alone mana nak dapat zat? Frustrated everytime nak bagi dia makan, just like me......when i was little. Hahaha.

These couple of days, back to puree again, yes. Dia makan puree tu pun syukur je bila habis satu tupperware tu. puree tu ada carrots, chicken, spinach.. Alternately, chicken, salmon, ikan merah, beef.
Tapi sekarang every now and then, my mom said that we should try to feed him with non pureed food, again. Doakan kami berjaya!


Haikal: Bottlefeeding lesson

Harini bootcamp haikal dengan bottlefeed. Sebelum ni ada bagi dia bottlefeed, everynow and then. Especially bila mommy dia keluar shopping, (what la).
Yesterday macam abang dani, I bought haikal with the same brand his brother uses. Avent. But he refuses. So I was thinking of giving him other brands. Jadi pagi tadi, setelH berperang dalam 30min, dia habiskan 2oz. Then he slept. Pukul 10pagi bangun cuba bagi dah dia gaduh-gaduh. Stress level was high. Dengan abg dani yang nak suruh mama tengok dia man horse. Poor abang dani, mama tak bagi attention sangat. I asked him to go and play with umi nina.

Akhirnya the maid came. Sebab dia kesian tengok haikal nanges, dia yang bagi.
I know that if possible, it is best if someone else should bottlefeed their baby, not the mother.
Sebab dengan bau mak, dengan bagi botol, baby boleh confuse, but my mother repeatedly cakap dia dulu okay.. So takpe, gagahkan jugak. Then I left my babies for the appointment. Telefon ibu tanya how's haikal. Ibu kata dia dah minum 3oz, tapi muntah.

Jadi esok is another day for haikal. It hurts mommy to hear you cry. Mommy has to go to work. I wish I am home to direct feed you, but you have to learn baby, that life is hard sometimes, but we'll make it through. I love you sooooo much. Tu pun susu mama jugak, cuma dalam botol je.


The end.

Friday, February 8, 2013

Bercampur baur

Haikal is 2months young today. Alhamdulillah.

Kadang-kadang banyak benda yang menyakitkan hati ataupun disakitkan hati ni, tapi tak boleh buat apa-apa, just doa je semoga dengan ketabahan aku tahan dengan orang-orang ni, Allah permudahkan kehidupan anak-anak aku supaya hidup derang dah tak payah berhadapan dengan orang-orang camni. InsyaAllah.

Ok. Emo pagi-pagi jumaat hujan-hujan ni sebab tinggal lagi sebulan je nak masuk ofis dan kene lagi berpura-pura suka dengan orang-orang yang suka tengok kita jatuh. Dan sakit hati bila kita senang. Ok. Emo lagi.

Ya Allah, hanya kepadaMu aku meminta dan berharap. Berilah aku kekuatan.. Aku hanya mahu mencari rezeki untuk anak-anakku di tempat itu.
(T_____T)

Mungkin sebab tula dianugerahkan dengan permata-permata berharga ini.. (ok lepasni harap-harap ada rezeki baby girl pulak tahun ni. Eh?)

Thursday, February 7, 2013

Kelahiran Haikal

It was that Friday, that I felt the contraction every now and then. But it wasn't obvious. Second baby, the confident level is quite certain. Haha.

The saturday morning, hubby went to work. Lepas subuh dah rasa sakit belakang dengan contraction yang kuat. But I was busy with Danial. Mandikan dia, bagi dia makan. Layan dia main, tido kan dia. Sampai la dia tido, pukul 11.00 pagi, whatsapp my officemate yang tengah dalam pantang anak ketiga. Tanya dia pasal contraction yang makin kuat. Sedar-sedar dah pukul 11.30. Mandi. Masa mandi tu mengetap-ngetap bibir jugakla tahan sakit. Pastu ada lauk udang galah masak lemak cili api, makan dulu la.. Nanti dalam pantang menyesal tak makan. Oh, sebelum tu dah msg cik abe, suruh dia balik. Dia kata dia habis keje pukul 12.. Boleh tunggu ke? Cakap ok je la. I still can bare the pain.

Pukul 1 lebih cik abe sampai. Suruh dia solat zuhur dulu. Danial pun dah bangun. Danial nangis pulak time nak keluar. Sebab cik abe kelam kabut kemas barang nak pegi hospital (macam dia yang nak bersalin, kan). Layan Danial sekejap. Pastu terus gerak pegi HUKM.

Sampai HUKM, cik abe tanya nak drop terus kat Emergency O&;G ke?... fikir-fikir cam malu pulak. Tah ape tah fikiran malu. Jadi parking dulu pastu jalan kaki pegi sendiri O&G. hahaha. Cam tak emergency je. Sampai cakap la kitorang dengan UKMSC dengan Prof Dr. Hashim. Masuk wad biasa dulu. Nurse tu tanya rasa camane.. saya cakap 'contraction'. Anak pertama eh?.. eh tak anak kedua :)

Masuk tengok CTG. Dr oncall datang tengok dilation - arghh... check dilation... again?!
Hehe.. Contraction 10minit 3kali dengan dilation 3cm. Haha.

Pastu dah okay semua ditolak pegi ke labour room atas nasihat prof. Kitorang cakap nak try untuk normal delivery since baby okay, ngan dilation pun okay.

Duk labour room derang dah induce pakai IV. Try tak ambik apa-apa pain killer. Sakit takyah cakap la. Then sampai pukul 8pm, there is no sign of progress kat dilation. Contraction dengan heart beat baby dah cantik. Prof datang.. ting!

Pastu we opted for LSCS..yep. Second LSCS.. after went through discussions with the doctors, that will be the best option. So here we go.. my second major operation.

Nangis jugak la. Taktau sebab apa. Sebab takut kot.

Operation was much smoother compared to the 1st want I had at Hospital Pakar Annur. Prof was really calm and the anaest was a serious person.

At Saturday, December 8th 2012, 2135hrs.. our second baby boy was born (basically held by Prof).
He was 3.19kg and 49.5cm tall. Smaller than Danial. He looks like his father.


After staying at Wad Baldu for 2 nights, I was discharged and will continue my journey...


.....as a mother of two bright boys! (^____^)


May Allah eases their journeys, and bless their lives in here and afterlife. Amiin.