Thursday, February 14, 2013

V-day 2013 stories

Okay first thing first. Memang haram. Tapi masa bercinta dulu macam gatal-gatal kan nak wish happy valentine's day bagai kat cik abe. Pastu dah matang (read: tua) sikit ni baru terfikir that the word valentine's pun bawak maksud si valentine tu punya hari. Dah baca-baca baru tau.
Tula zaman jahiliah saya dulu, sekarang pun banyak jugak benda yang jahil. Ilmu yang ada dalam tangan hanyalah segengam, sedangkan ilmu Tuhan adalah lebih besar dari lautan.

Post partum check up

Berbalik cerita pasal harini,  selain pada temujanji aku dengan cik abe, which is hari-hari kitorang temu janji.. Cuma kadang-kadang merajuk taknak bertemu dengan dia kalau dia balik lambat. Huhu..
Eh. Apala cerita lompat-lompat. Harini check up post labour dengan Prof.
Alhamdulillah, wound heals well, and the uterus is shrinking well with no sign of fibroids whatsoever. Prof tanya bila nak beranak lagi? InsyaAllah, with Allah's will..kalau beranak lagi, kitorang book prof jugak :)


Danial: Eating trouble shoot

Nak tulis disorder.. Tade la sampai disorder. He is not a fan of eating. Despite his healthy 15kg weight. Kalau nak tau abang dani still makan bubur nasi yang diblender. Yes. Diblender.
Macam puree. 3 times a day.

Orang pun dah ramai yang tegur, bagi nasikla.. Tak kenyang, tak baik.
I know. We know. But what do you expect us to do? Kitorang pun takkanla nak biar anak makan puree. Sapa yang rajin bawak blender dengan sayur-sayuran everytime we went for travelling?
Ada sekali tu almost a month, tak buat puree. Steam, fried, soup.. You name it. No-no. Yang okay ikan goreng dengan kicap.

Rasa semua budakpun suka. Tapi lepas tu dah tak nak semula. Plus, with that food alone mana nak dapat zat? Frustrated everytime nak bagi dia makan, just like me......when i was little. Hahaha.

These couple of days, back to puree again, yes. Dia makan puree tu pun syukur je bila habis satu tupperware tu. puree tu ada carrots, chicken, spinach.. Alternately, chicken, salmon, ikan merah, beef.
Tapi sekarang every now and then, my mom said that we should try to feed him with non pureed food, again. Doakan kami berjaya!


Haikal: Bottlefeeding lesson

Harini bootcamp haikal dengan bottlefeed. Sebelum ni ada bagi dia bottlefeed, everynow and then. Especially bila mommy dia keluar shopping, (what la).
Yesterday macam abang dani, I bought haikal with the same brand his brother uses. Avent. But he refuses. So I was thinking of giving him other brands. Jadi pagi tadi, setelH berperang dalam 30min, dia habiskan 2oz. Then he slept. Pukul 10pagi bangun cuba bagi dah dia gaduh-gaduh. Stress level was high. Dengan abg dani yang nak suruh mama tengok dia man horse. Poor abang dani, mama tak bagi attention sangat. I asked him to go and play with umi nina.

Akhirnya the maid came. Sebab dia kesian tengok haikal nanges, dia yang bagi.
I know that if possible, it is best if someone else should bottlefeed their baby, not the mother.
Sebab dengan bau mak, dengan bagi botol, baby boleh confuse, but my mother repeatedly cakap dia dulu okay.. So takpe, gagahkan jugak. Then I left my babies for the appointment. Telefon ibu tanya how's haikal. Ibu kata dia dah minum 3oz, tapi muntah.

Jadi esok is another day for haikal. It hurts mommy to hear you cry. Mommy has to go to work. I wish I am home to direct feed you, but you have to learn baby, that life is hard sometimes, but we'll make it through. I love you sooooo much. Tu pun susu mama jugak, cuma dalam botol je.


The end.

No comments:

Post a Comment