Friday, May 31, 2013

Nasi goreng 3 pagi

Ok ni bukan resepi homemade.

Terjaga pukul 2 pagi. Pastu tengok cik abe..cakap lapar. Sebab haikal tido pukul 8.30, mamanya tido sekali. Danial tudo pukul 9.15 pun mama tak sedar.
Pastu haikal nak susu bagi dia susu sampai dah terlelap. Setengah jam kemudian, cik abe kejut...


Tara.....

Nasi goreng cina dengan telur mata kedai mamak at 3.00am. Superb.

Love you yang 😘

Wednesday, May 29, 2013

Tahun ketiga

Here's to the man that made me pregnant twice,

Happy 3rd anniversary. I love you yang <3

So we celebrated this morning with danial mengamuk nak susu at 4am. Then haikal's eyes were wide open at 5.40am.
Then he pooed. Habis kena tilam. I showered him at 6.00am then 6.35am, off to work.

In case you're wondering, that's 3 years of marriage with 2 boys is like.

Still, alhamdulillah for everything. I am not a perfect wife. Pemalas. Suka membebel. Suka pakai make up. Suka pakai seluar pendek hawaii atau seluar pendek makcik.

That's your wife.
Take it and you can't leave it. Hehe.

This morning's picture. Sempat ambik before work.

Tuesday, May 28, 2013

Susu badan

Ok. Blog ni dah bertukar jadi dari cerita time saya bercinta sampai la anak dua orang. Jadi mengikut peredaran zaman, dan usia nak cerita pasal breastfeed.

Masa mengandungkan anak pertama, sy tengok kawan satu pejabat yg pam susu untuk ank dia. So dari situ sy blajar pasal susu badan semua. Beli pam, storage, travelling. Dengan ilmu yang tak seberapa tu alhamdulillah dapat susukan danial sampai setahun lebih. Fully breastfeed sampai 9bulan. Bulan ke 10 dah campur dengan susu tepung. Sebab pegi DPA, tak dapat nak direct feed danial selalu.

Pastu saya mengandung lagi. Waktu dah habis DPA, saya gigihkan jugak bagi danial direct feed dgn susu badan.
Pastu bersalin, sampai sekarang danial menyusu lagi. Tak tahu la bila nak berhenti.
Sebab bila dia nampak haikal susu, dia pun nak. Basically, bukan sebab nak sangat kot, tapi sebab jeles saya susukan haikal sambil pangku. Sebab haritu saya bagi dia susu masa dia duduk, dia kata pangku pangku (=..=)

Haikal is approaching 6 months dah.

Jadual pengepam kat ofis camni:

Sesi 1- 9.00 pagi
Sesi 2-1.00 tgh hari
Sesi 3-3.00 ptg
Sesi 4- 4.15 ptg

Tapi kekadang ke laut jugak. Sebab tengok masa keje dan keadaan. Saya masuk kerja pukul 7.30pg-4.30ptg.
Tu yg start pam awal. Kalau ter skip sesi 4, kat rumah sampai saya buat tandem.
Bagi susu kat haikal sebelah, sebelah lagi pam. Jadi tak membazir susu tu.

Saya start buat stok susu masa haikal 2 minggu. Tu pun tak konsisten. Sebab dgn badan sakit2 lagi, dengan danial waktu tu very demanding, jadi saya pam waktu malam.
Sebab haikal pkul 7.30 mlm dah tido saya tido sekali (masa pantang). Bila tido awal, pukul 2-3 pagi mesti terjaga. Waktu tu saya buat milo, tengok tv dan pam..
Dan.. Beli barang online! Haha. Tu la masa relax saya.

Pastu bila dah masuk 2bulan, saya buat stok. Bila haikal habis menyusu saya pam.
Buat camtu, sampai dapat kumpul stok.
Sampai harini, kalau cuti sabtu ahad, saya akan pam 2kali. Tu untuk bagitau badan "i need more milk for my baby"

Hmm nk cakap banyak pasal susu badan,
sy ckap berdasarkan pengalaman. Yela, anak baru 2 orang. Tak banyak sgt pengetahuan. Buat masa sekarang saya tak ambik apa-apa supplement untuk nak tambah susu.
Saya percaya pada makanan sebenar, minum air dgn kuantiti yang cukup dan positive thinking dan support.

Masa pantang saya kena demam panas. Teruk sangat sampai tak boleh bangunZ.
Waktu tu susu memang tetiba kering.
Baru saya faham kenapa orang kata takde susu, takde susu. Tapi alhamdulillah, saya masih boleh teruskan dengan breastfeeding. Saya makan benda2 ni:

1. Habatussauda
2. Lobak putih
3. Air, air, air

Saya tak tahu kalau-kalau kemudian mungkin saya pun kena makan supplement, bagus jugak supplement tu untuk badan mommy, supaya sihat. Bila badan sihat, kita pun boleh produce susu.

Tapi regardless, bagi saya, saya harap dengan menyusu badan, perkembangan anak-anak saya akan jadi lebih baik. Saya juga mahukan yang terbaik for both of my danials. Tapi saya pun tak cakap yang anak yang tak menyusu badan tak baik. It depends. Pada usaha dan rezeki masing2.

Harini dan semalam saya puasa ganti. Dah mengandung je setiap tahun, ada jugak termiss2. Alhamdulillah, bila pam susu still sama jugak. Tapi pagi tadi satu jag tembikai laici saya minum. Hehe.

Ada lagi 5 hari nak ganti. Ohhh susah jugak nak ganti puasa time orang lain tak puasa...... Tahun ni harap-harap dapat puasa penuh....... Heheheh



Monday, May 27, 2013

Gemok ke aku?

Bila orang tegur, kurus dah awak ni..
Eh dah jadi kecik la awak ni..

So I'm thinking..

My gosh, was I really thaaaaat fat?!




My precious







Sunday, May 26, 2013

Diet plan

But most of my friends are pregnant now.

That's even better! Hahah

Tuesday, May 14, 2013

Mother's day

Last year cik abe secretly put a happy mother's day card on my dashboard. So when I was in my car the next morning I'd be surprised. It was written by my beloved husband, acting like he is danial.
This year I guess with juggling his work and the two babies, he forgot to do what he does best- giving me a surprise.

But I love him dearly. And hopefully he'll remember our wedding anniversary, soon (crossing fingers)

Over the previous months, since I last post, a lot had happened around me. Forget the general election, it was really tiring even to just remember how annoying it was to read my newsfeed at facebook, twitter or instagram. Ok dont let me started. Then family and friends. There have been lost, engagement, united and newborns.

It's amazing to carry on living with such lost in lives, though at some point of lives we thought it was unbearable. But we hold on. Hold strong to faith, iman or whatever left that we believed were still there. Continue doing what you think is the best for you, you have to do what is right for you. No one else is wearing your shoes.

For the gaining. We have to look down sometimes. So that we could be grateful.
Life is like a bicycle ride. There will be times when everything we worked for won't turn out the way we'd planned.

As for me. There are hard times. There are jerks. And sometimes I must admit the jerks could've been myself. Lesson learned and we continue living.

Don't need that special surprise card. I am thankful for everysingle things that Allah grants me. The lost will be a lost, there is nothing I can do about that. But I should care for what I have.

I hope I'll work my best to be a good wife to my husband. A good mother to raise the two boys. And to love my family eternally.

Ok dah nak tido.

Love,
N.S.A

Abandon

Hahaha. Gelak dulu. Lamanya tak upload blog. But I guess you know why kan.
Bukan je tak sempat update blog, lack of sleep, badan sakit, sikat rambut pun tak sempat, mandi pun dengan laju..
Tapi nope, I am not really complaining. In fact, I enjoy them. I treasure every moment watching them growing up.

Danial is now 2 years old, while Haikal is approaching 6months old dah. Alhamdulillah. Dah besar anak-anak mama.

And I'm currently spending most of my spare time doing this..


As something good is going to happen in June 13 :)