Saturday, July 13, 2013

Resepi: Grilled lamb dengan pemanggang ajaib

Hahah. Perlu ke letak pemanggang ajaib? Tak perlu sangat. Kalau ada pakai, takde takpe je pun.

Daging kambing. (Ayah beli kat giant. Kat tesco pun ada jual)
Untuk marinade:
Serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Bawang putih tumbuk
Black pepper

Pastu marinade daging.

Side dish dia saya letak french fries dengan bellpepper.

Untuk sos:
Bawang putih
Serbuk lada hitam
Sos lada hitam
Tepung jagung
Air
Whipped cream
Olive oil

Cara buat sos:
Olive oil dgn bwg putih yg dah dipotong2
tu dimasak. Agak-agak dah cam perang letak sos lada hitam. Pastu letak garam secubit. Dia akan jadi cair sikit.
Dah mendidih tu letak tepung jagung. tepung jagung tu dah dikacau dengan air sebelum dimasukkan dalam sebatian.
Dah macam pekat sikit masukkan whipped cream, kacau. Pastu letak la serbuk lada hitam, alter je ikut rasa. Kalau puasa tu agak-agak je la :)

Senangkan.

Kambing, bellpepper tu dimasak sekali dgn fries di atas pemanggang ajaib tu. Senang jugak. Kalau takde pakai je la kuali yang tak melekat.

Harini nak buat seafood platter :)