Monday, September 30, 2013

Luahan hati 2.0

Cabaran mak-mak yang bekerja sekarang semestinya ialah nak cari orang yang jaga anak waktu bekerja. Respect lah mak-mak yang ada degree berhenti kerja pastu jaga anak kat rumah. I envy you. Sebab aku pun harap dapat buat macam tu. Tapi for me, I need to work to be a better mom kot. Tapi still nak spend masa yang banyak dengan anak-anak.

Sekarang Danial dah 2tahun. Dia baru 2 tahun. Tapi orang ingat dia dah 4tahun. Baru nak pandai bergaduh. Dulu orang pukul dia, dia nangis cari mama. Sekarang ok la, boleh marah balik. 

Haikal dah berdiri sendiri. Currently we are waiting anxiously untuk tengok bila masa dia nak jalan. Harap-harap cepat dia jalan, supaya dapat kurangkan kejadian abang dia langgar dia dengan basikal. Huhuhu.

Adik sangat strongly attached dengan mama.
Kalau nampak mama bangun dia nangis. Kalau mama mandi dia nangis kat depan pintu bilik air. Sampai kalau aku pakai baju, dia duduk bergayut kat kaki nak mama. Adik setakat ni 100% susu mama. Abang dah jadi 20%, lagi 80% adalah susu friso gold step 3.

Haritu masa budak-budak ni tido dalam kereta, sempat la borak dengan F. Cakap kat dia, kalau takde budak-budak ni mesti kite dapat jalan-jalan, tengok wayang, makan-makan. Galak bersembang pastu dia sekejap, tapi sampai bila. Sampai bila nak tengok wayang je? Berjalan je? Jadi kitorang bersyukur sangat dianugerahkan dua orang anak ni. 

Time flies really fast. Bila tengok danial, terkesima jap, cepatnya masa berlalu. Rasa ingat lagi camane aktifnya dia dalam perut. Unlike haikal, bila naik kereta je baru dia aktif. Haha. Bila mandi-mandi nak sabun, pegang luka c-zer, dah 2 orang dah keluar ikut luka sejengkal tu.

Semoga kitorang dipermudahkan dalam nak besarkan anak-anak ni.
Semoga anak-anak mama jadi anak yang soleh, berjaya di dunia dan akhirat.


      The Danials at JKids Paradigm Mall


Tuesday, September 24, 2013

Monday, September 23, 2013

Sindrom anak kedua

Ni nak kekalkan momentum entry haritu.

Masa tengok Danial main sorang-sorang, macam kesian anak aku ni takde kawan. So lahir la haikal.
Tapi sebab dua-dua jarak adalah dekat (selang setahun) dengan Danial nak attention, Haikal pun nak attention, kekadang cam risau tak dapat bagi kasih sayang tu sama rata. I love them so much. Tu memang 100%.

F tanya aku sayang Danial ke sayang Haikal? Boleh la dia tanya camtu. Mana ada jawapan yang tepat. Dua-duanya macam paru-paru dan jantung. Takde salah satu camana aku nak hidup?

Danial dah pandai cakap dengan respon orang tanya. Kadang-kadang orang ingat dia 3 tahun. Sebab badan besar. Tapi muka baby-baby, pipi pun londeh. Tambah seri dengan taik lalat di tepi bibir kiri.

Haikal pulak, pagi ni air mata berjujuran sebab nampak aku keluar pegi kerja. Nampak je mama dia pakai tudung dia dah nak melekat. Basah lengan baju harini sebab air mata dia. Hehe. Mama pun ternangis jugak sikit. Haha.

Orang kata anak kedua akan lagi lasak dari anak pertama. Mungkin betul. Macam budak-budak ni rapat. Jadi Haikal selalu ikut apa abang dia buat. Dia dah boleh panggil 'aabah' 'mama' at the age of 8months old. Clapping hands at the age of 6-7 months old. Sebab dia tengok Danial. Ni lately dah boleh berdiri tanpa pegang apa-apa.

Cubanye as time goes by, mungkin masa kitorang laki bini adalah limited. Alhamdulillah, anak-anak aku jenis yang tido malam. Pelik. Maknye insomnia, tapi anak-anak kuat tido. Haikal pukul 8.30 - 9 malam dia akan ngantuk. By 10pm sure lena. And tido sampai pagi. Danial sampai umur 2 tahun, by 10pm memang dah tido. Lately ni dah pandai ter stay up sampai 10.30pm. Tu pun sebab teman abah tengok bola.
Bila Haikal tido. Maknya tertido. Sebab Haikal breastfeed. Susu badan. Masa mula-mula dia menyusu tu maknya tepuk-tepuk, pastu main hp. Time tu nak stalk orang sana sini. Pastu last sekali tertido. Danial pulak kat depan main ngan abah. Cuma sesekali bila dia nak menyusu, atau nak tengok mama dia, dia masuk bilik sendiri. Jadi bilanya kitorang nak ada masa berdua? Time kat ofis. haha. Tu pun whatsapp atau message. Laki aku on the go siiiiiibuk je.

Tapi alhamdulillah jugak, F adalah orang yang ringan tulang nak tolong aku. Bab buat susu, basuh poo-poo, mandikan dua-dua haikal dengan Danial, kalau dia ada rumah, memang dia buat. Tapi tu pun sebab memang aku mintak tolong. Bagi dia involve jaga anak-anak dia. Dia sibuk dengan kerja. Hari-hari sampai rumah pukul 7.30malam. Pagi pukul 7 keluar. Sabtu kekadang kerja. Jadi memang dari Danial dulu, aku mintak tolong F buat benda yang aku rasa dia boleh handle. Sampai sekarang, dia boleh buat, even kalau aku takde. That is the guy who I married 3 years ago and the love of my life. Hehe.

Tu la cabaran kalau anak dekat-dekat. Nak berjalan pegi oversea ke apa ke, kene pikir banyak kali. Jadi last-last tengok je la gambar orang bercuti. Tapi Allah is fair. Kekadang kita tak dapat benda tu, tapi dia ganti dengan benda lain. Aku pun bersyukur dianugerahkan Danial Hamzah & Danial Haikal.
All praises to Allah.


Friday, September 20, 2013

Anak dua

Uishh.. kemah la. Dah berzaman tak update blog.
Berkejar-kejar. Kalau ada masa rileks tu time tuu la nak relaks. Tu pun kat ofis kot.
Hehe. Tu pun sebab keje apa.. gomen. Aah. Gomen. Nasib dapat keje gomen.
Tak sia-sia PAC, interview, DPA bagai. Haha

Ok. Nanti sambung. Nak kemas barang. Tengok apa kena buat next monday. Pastu nak enjoy weekend :)