Monday, December 29, 2014

Magnum Cafe IOI City Putrajaya

Sape suka aiskrim Magnum?
Krik krik

Apa lagi ada Cafe yang ada jual aiskrim ni dengan variasi perisa dan creation.
Cam best kan?

Jadi pergi la dua ibu mengandung ke IOi City Mall Putrajaya, walaupun kedua-dua ibu tersebut batuk berdekah-dekah.


Ni cafe dia. Dekat aras G. Berdekatan Information Counter. Untuk aiskrim sahaja harga dia RM9.90. Boleh pilih macam-macam treats atas aiskrim tu. Tapi tak boleh makan kat situ, dia macam to-go. 
Cafe dia cantik dan selesa. 

Menu hidangan dia.
Price range dia not so bad. Paling mahal pun kalau tak silap dalam RM70. Portion besar, boleh share. 


Sebab takut lapa nanti, order spaghetti crab meat ni. Yang ni RM28. Ada macam-macam menu selain aiskrim. Wagyu beef steak pun ada. 

Tu kitorang order. Ingat nak share. Tapi Aini punya main la tu. Fries tu dia letak almond, dipping sauce dia chocolate dengan ada spice sikit. RM15.

Pastu ingat nak order aiskrim dengan waffles, sekali tade. Pastu kitorang order apa tah nama dia, cam ada soft cookies dengan aiskrim 


Ni kalau share 4 orang pun okay kot. Harga dia kalau tak silap RM30.


Nampak tak lubang hidung kembang sebab tak sabar nak makan. Pastu makan tak habis. Hahaha. Tapi kalau order ni saja pun okay kot. 
Complimentary air masak. So not bad la. 

Ok.
Tekak muak. Pasni nak try dip dip tu pulak, alang-alang lagi beberapa hari nak bersalin ni. :)

Friday, December 26, 2014

It has been a great year!

Lama nya tak update kan. Kata nak jadi blogger. Whatevs sangat.

Bibik yang dalam gambar tu dah tade. Buat sakit hati je kalau cakap lagi.
Jadi keadaan sekarang adalah berada pada fasa ketiga kehamilan, dan dengan anak-anak bujang yang sedang membesar bagai johan. Tapi sekarang dua-dua tengah batuk dan selsema.

Rumah yang dibeli pada tahun lepas.. InsyaAllah akan diduduki tak lama lagi. Sekarang berada dalam tempoh fasa bergaduh nak design cemana. Selalu laki aku beralah je. Tapi ni dia pun nak bagi pendapat jugak. Wow sangat.

Setelah orang tua dalam gambar tu tak datang kerja ke Malaysia dah, kitorang huru hara jugak la. Ngan aku yang sarat ni. Budak-budak lagi. Lagi dok rumah parents lagi, cam segan pulak asyik susahkan mak ayah. Huhu.. Nasib diberi rezeki ada maid baru ni. Tolonglah Tuhan, bagi kami orang yang boleh bantu kami dalam membesarkan anak-anak kami. Amin.

Sekarang adalah 37minggu mengandung. Walaupun dah tau jantina, tapi kan lebih elok lepas bersalin nanti kitorang buat announcement ye. Doakanlah yang terbaik. Walaupun dulu cam nak ikut orang masa ngandungkan Haikal - nak sepasang, laki ngan perempuan. Tapi sekarang bila tengok Danial ngan Haikal main bersama rasa elok lah derang dua-dua lelaki. Macam aku dengan Aiman dulu, sian tak sehaluan macam Nina dengan Aisyah yang sama jantina.

InsyaAllah due adalah anytime soon. Dengan doktor yang sama keluarkan Haikal. Doakan selamat semuanya ya. Sekarang kitorang tengah susun balik kehidupan. Next year mungkin nak hantar Danial pegi sekolah separuh hari. Dah jumpa taska yang ajar Bahasa Mandarin. Anak-anak lelaki kan, mesti kena ada bahasa extra.. cam bapak dia.

Tahun ni dapat melancong ke sana ke mari. Berlandaskan kerja. Dapat la jejak kaki ke Cairo, Egypt. Tak pernah mimpi dapat tengok 7 wonders of the world tu. Alhamdulillah. Waktu tu sebenarnya dah pregnant pun. Tapi tak bagitau orang. Senang camtu. Sekarang mungkin kena hati-hati dengan apa yang kita share. Ada orang suka tengok kita suka, ada yang tak suka. Yang penting aku doakan semua orang dapat apa yang derang nak. (Pehal aku ni)

Tahun ni juga tak bawak family berjalan. Tu kebetulan mak ayah nak pergi ke Indonesia untuk kali kedua, minta cik abe bawak la Danial pegi sekali. Kesian dia tak berjalan. Dulu ingat setiap tahun nak bawak keluar negeri. Ni mak ko punya perut tengah pesat membangun, tak dapat bawak. Bukan main happy lagi dia.

Ok lagi beberapa hari nak masuk 2015. Lagi beberapa hari lagi pun nak bersalin, InsyaAllah. Doakan yang terbaik eh. Semoga tahun 2015 akan diberikan berkah kepada kami sekeluarga, dan diberikan kesihatan, kekuatan dan kemudahan dalam membesarkan amanah yang diberikan Tuhan kepada kami.
Amin.


Selamat Tahun Baru 2015.
Terima kasih 2014.

Wednesday, March 12, 2014

Backyard idea

The owner of the house has catered us with a pool. But the last tenant I guess were really busy with works, had left the pool unattended. 

So as we move in the new house. I decided to just clear the unattended garden.

This was before 

Above is today :)

Genius. But then, I speak to myself (eceh) what the fish do I need to do next? The backyard appears to be really empty and lifeless. So currently, being a person who spend 24/7 with handphone in my hands, I started to read:

1. DIY backyard
2. DIY backyard idea

Well these two baru. Haha. As money is something I need to consider deliberately right now.

Hope I will manage to give a facelift towards my backyard as soon as possible. 

Crossing fingers.

Ps: basically it was my maid who did the cleaning, while I was busy looking after the kids 😅


Sunday, March 2, 2014

A new start

We'd finally managed to move out from my parents house. Haha. After 3 years. 
But I think because everything just seems right. 

1. A nanny for both boys. Alhamdulillah. And hopefully she will continue to be a good nanny for years to come.

2. A good house. Preety pricey, but the house is about 10minutes drive to my office.

I think the two reasons are good enough. But I have to bare Danial's questions like where is jiddah? Abang nak ikut jiddi pegi allahuakbar? Sama mi nina. 

Eventually, since the boys have been with my family for years, I have to chip in my time, like running back home during lunch time, just to make sure they are doing okay. The boys aren't pretty much indoor-type of kids, they don't watch tv for hours, they like to play and running around. So during lunch time, I would bring both in my car and drive around the house (since it's too hot to bring them to the playground). 

And during nights, when F and I are at home, we let them play. Buat sepah, lari-lari and sometimes bring them to see lights around the city. 

Now I am looking forward to finding good places for the boys around our new place. We are trying to do the normal routine like Sunday swimming. We had to skip this week since F had to work this sunday. 

Here were the things we did together at our new place this weekend:

Cleaning our backyard. Before F pegi kerja. Haikal was sleeping. We'd to give Danial some chores. Just to let him gets tired and sleeps afterward.

Went back to my parents house then terus F basuh kereta. Supaya the danials tak cakap 'nak balik nilai nak balik nilai'

Reciting al-fatihah. Mi nina ajar dulu. Haha.

Normally if he has to work on cuti day, F will bring us to dine outside. Guilty-pleasure they say :)

Sejak pindah selalu kena marah. Jiddah ngan jiddi dah jauh nak manja-manjakan dia. Hehe. But the bright side is dia dah tahu nak main dengan adik. And they spend most of the time together main dengan gaduh.

Mama loves you abang. Abang jaga adik k 😘



Friday, January 10, 2014

Perkembangan terkini (badan je kot)

Punya lama tak update. Hahaha.
Pastu ada hati nak buat blog.
Bila susah hati ni baru teringat nak update.
Nanti lah update pasal recap 2013 maybe.

Basically umur dah diambang 3K ni dah tak larat nak resolution bagai.
Sebab kalau ada pun, it were all basically apa yang tak dapat last year, and the year before.
Takpun tak accomplished apa-apa pun sepanjang tahun-tahun yang berlalu.

Aah. I'm that kinda boring person. Mundane.
My life cycle is basically evolving around F, MDH and the other MDH. Haha.
Kalau ada in between tu, maybe hatred, love and surviving hatred. Or entertaining my part-time maid.

Danial Hamzah is turning 3 this year.
Danial Haikal will turn 2 in December.

There's no addition to our family. Not yet. Maybe a pause. Just to raise and focus on these two.
Or maybe we should just have these two. Haha.

Ok. Later.

Cheers.